Csak az unokákat cserélgetik

Az Informatikai Minisztérium és az Inforum (Informatikai Érdekegyeztető Fórum) az idén ötödik alkalommal rendezte meg unoka-nagyszülő informatikai versenyét. A verseny célja az idősebb generációk bevonása a netezés világába.

A Kempelen Farkas Hallgatói Központ aulájában folyamatosan mozgó tömegben őszes biztos pontok üldögélnek. A négy- és tizennégy éves kor között levő kicsik nehezen bírják az üldögélést, hamar felfedezőútra indulnak nagyszülőjük mellől. Összesen 104 páros regisztrált. A megnyitó közben már érződött a teremben az izgalom, annak ellenére, hogy sokan nem először vettek részt ezen a rendezvényen.

Néhány nagyi évek óta itt van, legfeljebb az unokákat váltogatja közben. A tömegben két kisfiú már a megnyitó alatt a telefonján játszik. Talán gyakorolnak. - Túl sok otthon a lövöldözős játék - meséli nagymamájuk. A kisfiú replikázik: - Nem is igaz, legalább negyven másmilyen van, csak te hiszed, hogy mind az.

Tavaly még csak a nagyobbal jött el, de most bejelentkezett a kicsi is, ezért be kellett vonni a nagypapa társat. Nem esik nehezükre a számítógép kezelése, ő villamosmérnök, a nagypapa pedig fizikus. De azért tanulnak a gyerekektől.

A verseny elkezdődik. A pároknak egy szaktanárok által előállított feladatsort kell kitölteniük az internet segítségével. A megoldásra egyetlen óra áll rendelkezésre. Az előző évek tapasztalata alapján az unoka a billentyűket kezeli, a nagyszülő pedig a kérdésekre felelget a közéleti-kulturális teszt kitöltésekor. Az idén is így volt nagyrészt, leszámítva azt a pár esetet, amikor a kicsiket legfőként a forgószék centrifugális ereje kötötte le, a nagyi viszont jól szórakozott. A kérdések között a Nobel-díjasokról, olimpiai bajnokokról és a Tininindzsa teknőcökről egyaránt volt szó. Kinek könnyebb volt, kinek nehezebb. Egy nagymama azon panaszkodott, hogy tavaly több volt a kulturális kérdés, az idén a marketing vitte a pálmát.

A tesztet először Mária néni és unokája fejezte be. Ő a legidősebb versenyzőként indult, dédnagymama. Még nem járt ilyen versenyen, nem is jut gyakran számítógép közelébe. 85 évesen már nehéz megtanulni. - Tavaly a lányom nyerte a versenyt a másik unokával. Húsz ponttal verték a mezőnyt, az idén nem jöhettek. Szeretett volna a másik dédunokám is eljönni, ezért elkísértem.

A kisfiú szerint a mesekérdések voltak a legnehezebbek, mert nekik otthon nincsen tévéjük.

Egy nagypapa a bábjáték alatt az épület előtt várja az eredményt unokájával. - Nem idegen számomra a számítógép, légi irányító voltam évekig. Mégis azt veszem észre, hogy a gyerek gyorsabban szörfözik nálam - mondja.

- A rendezvény azért jött létre, mert felmérések szerint az 55 éven felüli lakosság 83 százaléka digitálisan írástudatlan hazánkban - mondja Dombi Gábor, az Inforum főtitkára és a rendezvény főszervezője. - Eddig csak Budapesten rendezték meg ezt a versenyt, de az idén Miskolcon és Kecskeméten is tartottak egy-egy fordulót. A legnagyobb probléma a falvakban van. Ott használják legkevesebben a számítógépeket és az internetet. A kognitív korlát sokáig erősebb volt, mint a materiális. Manapság a félelem már eltűnt, de sokan még mindig nem tudják használni a netet, és nem is érdekli őket. A helyzet országos szinten valamivel jobb, egymillió internet-előfizetőt tartanak számon, ami azt jelenti, hogy a háztartások 23 százalékában van net (háromszor annyiban, mint 2002-ben). Ennek az is az oka, hogy aki felsőoktatásban tanul, az nem lehet meg számítógép nélkül. Az idősebbek hátrányban is vannak az elhelyezkedésnél, mert nehezebben kezelik a számítógépet. A világháló pedig nemcsak munkát, hanem szórakozást is ígér. Összeköt a világgal.

Tökéletes összhang a generációk között
Tökéletes összhang a generációk között
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.