Tizenötezer látogató a Titanic filmfesztiválon

Tizenötezer nézője volt az idei, 13. Titanic Budapest Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott filmeknek; a zsűritagok szerint az első ízben meghirdetett verseny nagy előrelépés volt a fesztivál életében.

A múlt héten zárult fesztivál sikerrel zárult, a négy helyszínen - az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Kossuth és a Toldi moziban, valamint az Örökmozgó Filmmúzeumban - teltházas vetítéseken mutatták be a 4, a Melquiades Estrada három temetése, a Holdkór, a Punk: attitűd és A bosszú asszonya című filmeket - jelentette be Tóth Krisztina sajtómenedzser szerdán.

A 13. Titanic egyik érdekessége a megszokottnál is színesebb filmfelhozatal volt: a szervezők 31 országból válogatták össze a különböző alkotásokat.

Az igazi szenzációt kétségkívül a fesztivál versennyé válása jelentette. A zsűritagok - Shane Danielsen, Nils Klevjar Aas és Báron György - úgy vélték: a verseny adta meg a mustra igazi hangulatát.

Idén a szervezők állították össze a versenyprogramban szereplő filmek listáját, jövőre már nagy valószínűséggel a készítők nevezhetik filmjeiket.

A Titanic első ízben átadott fődíját, a 8.000 euró értékű Hullámtörőket a radikális orosz író, Vlagyimir Szorokin regénye alapján készült 4 című film kapta.

A közönségszavazáson az első helyet egy amerikai független film, a Te meg én és minden ismerősünk című vígjáték szerezte meg. Miranda July filmjét Tommy Lee Jones Melquiades Estrada három temetése című westernje követte a sorban, míg a harmadik helyen az Elijah Wood főszereplésével készült Huligánok című amerikai-angol koprodukció végzett.

A Titanic felhozatalából számos filmet a magyar mozikban is vetíteni fognak; a Melquiades Estrada három temetése a Best Hollywood, a Földrengések zongorahangolója és Az íj a Mokép, a Cannes-i Arany Pálma-díjas A gyermek a Cirko-Gejzír, a Huligánok és a Kedves Wendy az SPI forgalmazásában lesz látható.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.