"A Fidesz aktivistái úgy köröznek fölöttem, mint a héják"

Egyszeriben nagyon fontos lett a Fidesz számára Jánosdeák Gábor, az MDF zempléni képviselőjelöltje, aki a vasárnapi első fordulóban a harmadik helyen végzett, és aki a fórum csütörtöki választmányi ülése után dönt arról, hogy a második fordulóban újból megméretteti-e magát - közölte a képviselőjelölt az MTI-vel szerdán.

A Fidesz aktivistái úgy köröznek fölöttem, mint a héják, nagyon fontos lettem számukra - mondta a politikus, aki egyben Sárospatak polgármestere is, és akit pártonkívüliként indított az MDF Borsod-Abaúj-Zemplén 10-es számú, Sátoraljaújhely központú kerületében. Tájékoztatása szerint Dávid Ibolya, az MDF elnöke igen kemény, ugyanakkor korrekt feltételeket fogalmazott meg a Fidesszel való együttműködés érdekében, ő maga pedig úgy érzi, tartozik annak a pártnak, amely elindította.

Ha a Fidesz komolyan gondolja a jobboldali erők összefogását, akkor miért nem az ő jelöltjük lép vissza az én javamra? - tette fel a kérdést Jánosdeák Gábor, aki ugyanakkor azt is elmondta: megérti azon polgármester, illetve képviselő-jelölt kollégáinak vívódását, elhatározását, akik az őszi helyhatósági választásokra való tekintettel léptek vissza a Fidesz-jelölt javára. Abban a hiszemben tehették ezt, hogy a Fidesz majd támogatja őket akkor - tette hozzá.

A zempléni körzetben a Fidesz jelöltje, Hörcsik Richárd kapta a legtöbb voksot, a szavazatok 48,52 százalékát szerezte meg, Vécsi István MSZP-s jelölt előtt, aki a voksok 36,92 százalékát kapta, míg Jánosdeák Gábor 5,31 százalékot gyűjtött be.

A Nógrád megyei MDF tartja magát az országos elnökség ajánlásához - közölte az MTI-vel szerdán a megyei elnök, ám tájékoztatásából az is kiderült, a képviselőjelölteket nem tudják kényszeríteni arra, hogy ne lépjenek vissza, ha vissza akarnak lépni.

Ha valaki visszalép, az saját döntése lesz, és nem a megyei elnök jóváhagyásával történik - szögezte le Eötvös Mihály. Hozzátette: egy párt semmit nem tehet, ha jelöltje a visszalépéséről tájékoztatja a választási bizottságot, ugyanakkor úgy gondolja, hogy egy adott közösség szabályait be kell tartaniuk az ahhoz tartozóknak. Eötvös Mihály elmondta: az MDF nógrádi választmánya jövő szerdán ülésezik, addigra várhatóan tisztulnak a folyamatok.

Az elnökség ajánlása Nógrádban két MDF-es jelöltet érint, mindketten a harmadik helyen végeztek az első fordulóban. A szécsényi Smelkó István (3,78 százalék) nem lép vissza a fideszes Nagy Andor javára, a balassagyarmati, párton kívüli Kenessey Miklós (3,69 százalék) viszont még nem döntött. A Fidesz Salgótarjánban és Balassagyarmaton kereste meg az MDF-et.

Eötvös Mihály elmondta: a salgótarjáni jelölt nem indul a második fordulóban, mivel az MSZP, a Fidesz-KDNP és az SZDSZ jelöltje mögött a negyedik helyen végzett, itt az SZDSZ-es Gusztos Péter már be is jelentette visszalépését.

Speciális a helyzet a pásztói választókerületben, hiszen ott Sisák Imre (Gémesi György mellett) azon két jelölt egyike, akik a Fidesz-MDF-KDNP színeiben méretik meg magukat. A Juhász Gábor (MSZP) mögött 2765 szavazatkülönbséggel második helyen álló Sisák Imre részese lesz a második fordulónak. Eötvös Mihály hozzátette: Salgótarjánban, ahol már nem lesz jelöltjük, megköszönve a választók támogatását, azt kérik, menjenek el a második fordulós szavazásra, és szavazzanak lelkiismeretük szerint.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.