Csalódott jobboldali katolikusok

XVI. Benedek pápa kevésbé harcias a melegek dolgában, mint Ratzinger bíboros volt. Az amerikai konzervatív katolikusok el vannak keseredve.

A Metazin tavaly ősszel beszámolt arról, hogy a pápa rendeletet készül kiadni a homoszexuálisok pappá szentelése ellen, és hogy sok amerikai katolikus is helyteleníti a tervet.

Az egyházi témákról író kommentátort, Michael Sean Winterst idéztük, aki maga is kispap volt, és jelenleg az egyik katolikus egyetem doktorandusa. Winters akkor azt írta a Slate-en megjelent cikkében, hogy az új rendelet csak felbátorítja majd azokat a konzervatív főpapokat és publicistákat, akik a kommunisták antiklerikális propagandájához hasonlóan, minden papot homoszexualitással gyanúsítanak.

Most arról számol be a New Republic hasábjain, hogy a jobboldali katolikusoknak csalódniuk kellett. Számukra mindennél előbbre való, hogy megakadályozzák a homoszexuálisok társadalmi befogadását. „XVI. Benedek pápa azonban – írja Winters – sokkal kevésbé bizonyult harciasnak az ügyben, mint Ratzinger bíboros volt. A jobboldaliakat a guta kerülgeti.”

„Benedek nem vonult vissza a kultúrharcból. Most is azt tanítja, hogy a keresztények számára a katolikus egyház kebelében hozzáférhető a nagybetűs Igazság. Nem lett elnézőbb a kétértelműség iránt.”

De Ratzinger bíborosnak az volt a dolga, hogy a tan tisztasága felett őrködjék, főpásztorként pedig ez most csak az egyik feladata. „XVI. Benedek világossá tette, hogy az egyház tanítását tapintattal, és az emberek megélt tapasztalata iránti megértéssel kell alkalmazni.”

XVI. Benedek pápa
XVI. Benedek pápa
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.