A koalíció kockáztat a ferencvárosi visszaléptetéssel

Pető Iván és Kuncze Gábor esetében várhatóan a megállapodás szerint átszavaznak a szocialisták, a IX. kerület belvárosi részén induló ferencvárosi polgármesternek viszont gondjai lehetnek az MSZP-s voksok begyűjtésével.

A IX. kerületet a rendszerváltás óta a liberális Gegesy Ferenc vezeti. Vasárnap azonban inkább a pártszimpátia vezérelte a szavazókat, így a polgármester a harmadik helyen végzett a két nagy párt jelöltje mögött. Az első fordulót az a fideszes jelölt - Zombory Miklós - nyerte, aki 2005 eleje óta alpolgármester a kerületben, tehát Gegesy beosztottja.

A Ferencvárosban a helyi koalíció másfél éve felbomlott. Gegesy ekkor néhány vitás ügy miatt megvonta az egyik szocialista alpolgármester hatásköreit, majd alpolgármesterré emelte az addig ellenzéki képviselő Zomboryt. Azóta a Fidesz és a jobboldali törpepártok képviselőinek támogatásával hozza a lényegi döntéseket.

Vasárnap a jelenlegi szocialista országgyűlési képviselő, Kökény Mihály futott be másodiknak. A két párt közötti megállapodás alapján ő lép vissza Gegesy javára (egyébként biztos listás hely birtokában). A helyi MSZP-ben ezt múlt héten még kevesen gondolták volna, a párt év eleji helyi együttműködési ajánlata ugyanis válasz nélkül maradt a liberálisok részéről. Az első forduló előtt a hozzájuk kötött újságban azzal ijesztgették a ferencvárosiakat, hogy az ellenzéki jelölt visszalép, Gegesy pedig a Parlamentben előbb-utóbb átül a fideszes frakcióba. A bizarr jóslattal a jelek szerint sikerült is az egyéniben átszavazni készülő szocialista szimpatizánsok egy részét zavarba hozni, a pártok korábbi mérései ugyanis jobb eredményt vártak Gegesytől.

A tervek szerint a következő két hétben nemcsak a miniszterelnök és az SZDSZ elnöke, de Kökény Mihály is kiáll majd Gegesy mellett. Azt azonban a polgármester és Bánsághi Tamás kerületi MSZP-elnök, a hatásköreitől megfosztott alpolgármester is cáfolta, hogy cserébe szóba került volna az őszi önkormányzati együttműködés: egyelőre csak Bánsághi kapja vissza hatásköreinek egy részét. Utóbbi szerint ennek ellenére a második fordulóban a szocialista szavazók nagy része átszavazás helyett otthon marad majd, miután "csak két jobboldali jelölt közül választhatnának".

Gegesy szerint azonban "ha a kerületben lakóknak az a fontos, hogy a koalíciós jelölt győzzön és ez a kormány többséget kapjon, akkor rám fognak szavazni".

Gegesy Ferenc
Gegesy Ferenc
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.