Hatvanezer halottja lesz Csernobilnak?

A Greenpeace a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kudarcáról beszél,miközben Irán sikeres nukleáris kísérletről számolt be, és egy frisstanulmány szerint Csernobil tízszer több áldozatot szed, mint korábbanbecsülték.

A Greenpeace és 10 volt európai környezetvédelmi miniszter szerint az ENSZ-nek meg kellene változtatnia a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) mandátumát, hogy a szakosított szervezet ne támogathassa az atomenergia felhasználásának "veszélyes és instabil technológiáját".

Egyrészt a NAÜ feladata a nukleáris fegyverek elterjedésének a megakadályozása, másrészt az ügynökség felhatalmazása tartalmazza az atomenergia felhasználásának a támogatását is, de eközben olyan anyagok termelődnek, amelyek nukleáris fegyverhez használhatók fel. Az ENSZ-főtitkárhoz küldött levélben a zöldek utaltak a jelenlegi "komoly iráni nukleáris válságra", valamint arra: a NAÜ nem tudta megakadályozni Indiában, Pakisztánban és Észak-Koreában, hogy a "békés" atomprogramok ne alakuljanak át fegyvergyártássá.

Az iráni elnök éppen ma jelentette be, hogy országa sikeres urándúsítási kísérletet végzett, ezért tehát belépett a nukleáris hatalmak klubjába. Irán tovább kívánja folytatni a dúsítást, az elnök közlése szerint mindezt a NAÜ felügyelete mellett tenné.

A mai bejelentést követően az amerikai védelmi miniszter úgy foglalt állást, hogy Irán olyanország, amely támogatja a terrorizmust és nukleáris technológiára akarszert tenni.

A Greenpeace levele szerint Csernobil 20. évfordulóján eljött az ideje a NAÜ reformjának, hogy ne támogassa az atomenergia felhasználásának "veszélyes és békés technológiáját". A levél aláírói szerint nincs szükség többé az atomenergiára, mert számos olyan megújuló technológia ismert, amely biztonságos, tiszta és olcsó energia előállítására alkalmazható.

Az osztrák tömegtájékoztatás ugyancsak kedden összesítést tett közzé, amely szerint jelenleg 449 atomreaktor működik a világon, míg 2001-ben 434 volt a számuk, ami azt jelenti, hogy ötévente 3,5 százalékkal nő az atomerőművi blokkok száma.

Csernobil utóélete

Harminc- és hatvanezer közöttire tehető az 1986. évi csernobiliatomerőmű-baleset miatt bekövetkező halálos kimenetelű rákosmegbetegedések várható száma brit tudósok kedden Kijevben közzétetttanulmánya szerint, azaz tízszer annyira, mint amennyit ENSZ általtavaly közzétett tanulmány becsült.

Az újabb csernobili tanulmányt az Európai Parlament egyik zöldpártiképviselője ismertetette Csernobil közelgő 20. évfordulója - április26. - előtt. Közölte: azután rendelte meg a tanulmányt, hogyszeptemberben az ENSZ közzétette saját, vitatott tanulmányát, amelyszerint feltehetően rákban összesen négyezren halnak megFehéroroszországban, Ukrajnában és Oroszországban.

A rákbetegség okozta halálesetek száma várhatóan soha nem lesz teljesenismert, de feltehetően 30 és 60 ezer között mozog - áll a Ian Fairlieés David Sumner brit tudósok által elkészített tanulmányban.

Több civil szervezet - így az Orvosok az Atomháború Megakadályozásáért(IPPNW) és a Greenpeace környezetvédő szervezet oroszországi tagozata -is kétségbe vonta korábban az ENSZ-tanulmányban szereplő adatokat,amelyek megítélésük szerint alulbecsültek.

A Zöldek tanulmányaszerint sok európai ország is szenvedett az erőműbalesetkövetkezményeitől. A levegőben terjedő, legjelentősebb izotóp- ésfűtőanyagrészecske-koncentrációt Fehéroroszországban, Oroszországban ésUkrajnában észlelték a jelentés szerint. A dokumentum rámutat: alevegőben terjedő összes részecske mennyiségének több mint a feleviszont a három országon kívül hullott le.

1986. április 26-ána Kijevtől 130 kilométerre északra fekvő csernobili atomerőmű 4. számúreaktorblokkjában robbanás történt. A nukleáris fűtőanyag tíz napon átlángolt a reaktorban, a Hirosimára az amerikaiak által ledobottatombomba által kibocsátott radioaktív elemek mennyiségének több mintkétszázszorosát bocsátva ki a környezetbe.

A szovjet hatóságokösszesen 600 ezer embert vezényeltek ki 1986 és 1990 között Csernobilbaa katasztrófa következményeinek felszámolására, és több mint 130 ezerembert telepítettek ki a balesetet követő napokban a sugárszennyezettövezetből.

Ukrajnában 2,4 millióan - közöttük 428 ezer gyermek- szenved különböző egészségügyi problémákkal a katasztrófa miatt azukrán egészségügyi minisztérium adatai szerint.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.