A koalíció kész a folytatásra, Dávid Ibolya nem köt alkut

Rendkívüli gyorsasággal állapodott meg tegnap az MSZP és az SZDSZ a visszaléptetésekről. Eközben Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hiába próbálta az MDF-et együttműködésre bírni.

Rendkívüli gyorsasággal állapodott meg tegnap az MSZP és az SZDSZ a visszaléptetésekről: a szocialisták három, a szabad demokraták 55 körzetben lépnek vissza egymás javára a választások második fordulójában. Eközben Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hiába próbálta az MDF-et együttműködésre bírni: Dávid Ibolya, a fórum elnöke ezt a leghatározottabban visszautasította, emlékeztetve mindenkit arra, hogy az MDF mennyi sérelmet szenvedett el a Fidesztől. Pedig már érkeztek hírek arról is, hogy Orbán Viktor kész akár a miniszterelnöki posztot is átengedni Dávid Ibolyának, aki erre csak annyit válaszolt: így születnek a legendák. A Fidesz elnöke ugyanakkor tegnap délután leszögezte: ő marad.

Ötvenötöt, három csapással

Három az ötvenöthöz - ez az MSZP és az SZDSZ jelölt-viszszaléptetési megállapodásának mérlege. A tegnapi, pár órás koalíciós tárgyalások "szellemi" tétje az volt, hogy a lehető leghamarabb megszülessen a teljes körű megállapodás, és a két kormánypárt egységet demonstrálhasson. "Emiatt aztán nem is bajlódtunk a következő kormány összetételével" - mondta egy szocialista prominens.

A háromért ötvenötöt "csereakciót" a szocialisták részéről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Hiller István pártelnök, Lendvai Ildikó frakcióvezető, Szekeres Imre elnökhelyettes és Kiss Péter kancelláriaminiszter bonyolította le Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnökkel, Horn Gábor kampányfőnökkel és Magyar Bálint oktatási miniszterrel.

A szocialisták az V. kerületben az első fordulóban 32,27 százalékkal a második helyen végzett Steiner Pál polgármestert hívták vissza a 23,48 százaléknyi szavazatot elnyert Pető Iván javára. Varju László szocialista pártigazgató, aki 38,95 százalékkal az első helyen végzett körzetében, a voksok 19 százalékát megszerző Kuncze Gábor szabad demokrata jelöltet engedi maga elé - immár másodszor. Ferencvárosban is a szocialisták engedtek - Gegesy Ferenc SZDSZ-es polgármester javára a mintegy 12 százalékkal több szavazatot besöprő Kökény Mihály, volt egészségügyi miniszter engedte át első helyét. Szocialistáktól származó információink szerint a visszaléptetési alku része volt, hogy a jövőben - ellentétben a jelenlegi gyakorlattal - Gegesy nem a helyi Fidesszel, hanem az MSZP-vel együtt irányítja a IX. kerületet.

Az összes többi körzetben az SZDSZ engedett. Akadt körzet, ahol miniszter lépett viszsza: Zuglóban például Magyar Bálint engedi át 13 százaléknyi szavazóját Baráth Etele, az európai integrációs ügyek koordinációjáért felelős tárca nélküli miniszternek.

Nézze meg frissített interaktív grafikánkat az egyéni ereményekről!

Nézze meg a listás eredményeket frissített interaktív grafikánkon!

További cikkek:

Kosarat adott az MDF elnöksége

A koalíció győzelmére a legnagyobb az esély

A jövő elkezdődött?

Hiller István és Kuncze Gábor - megegyeztek
Hiller István és Kuncze Gábor - megegyeztek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.