Szomszédok tartózkodása, kisebbségi fanyalgás

A romániai magyar politikusok pártállásuktól függően, meglehetősen ellentétesen ítélik meg a magyarországi választások kimenetelét - jelentette kolozsvári tudósítónk, Tibori Szabó Zoltán. Markó Béla kormányfő-helyettes, az RMDSZ elnöke a Népszabadságnak elmondta: azt reméli, hogy akárcsak az első fordulót megelőző kampányban, a két választási forduló közötti időszakban sem lesz kampánytéma a határon túli magyarság, hiszen ebben a kérdésben nem szembenállásra, hanem egyetértésre és konszenzusra lenne szükség. Úgy vélte, az első fordulóban elért eredmény rendkívül szoros, így csak a második fordulóban dől majd el, hogy mely pártoknak sikerül kormányt alakítaniuk. Ezt a kiegyensúlyozottságot a demokrácia jeleként értékelte. Eckstein-Kovács Péter szenátor, a szövetség Szabadelvű Platformjának vezetője üdvözölte, hogy a magyar országgyűlés továbbra is négypárti marad. - A magyar társadalom bebizonyította, hogy plurális - fogalmazott a szenátor.

Tőkés László püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke sajnálatosnak mondta, hogy a magyarországi "utódkommunista párt propagandája" és a "hatalom minden áron történő megőrzését célzó szemfényvesztő politikája" eredményes volt. A püspök úgy vélte, a szocialistáknak jó esélyük van arra, hogy a szabad demokratákkal szövetkezve hatalmon maradjanak. Mindebből Tőkés László azt következtette, hogy a "magyarság nagy veszélyben van, mind a kommunizmus öröksége, mind pedig a globalizáció oldaláról". Szász Jenő, az erdélyi Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnöke bevallotta, hogy a jobboldal sokkal jobb eredményére, győzelmére számított. Kijelentette: a sikertelen népszavazás után, a mostani első forduló eredményét az anyaországból érkező újabb negatív üzenetként értékeli.

A román politikusok egyelőre nem értékelték az első forduló eredményeit. A politikusok a jelek szerint annyit értettek meg az eredményekből, hogy a magyar választások sorsa két hét múlva dől majd el.

Pozsonyi tudósítónk, Szilvássy József jelentése szerint a szlovák lapok tegnap érezhető megkönnyebbüléssel számoltak be arról, hogy az MSZP vasárnap győzelmet aratott az itteni médiában nacionalistának tartott Orbán Viktor és pártja felett. A pozsonyi Sme szerint a végeredmény jelentősen befolyásolhatja Magyarország és azon szomszédos államok viszonyát, ahol magyar nemzeti közösségek élnek.

A szlovák politikai pártok vezetői megkeresésünkre azt válaszolták, hogy csak a második forduló után kommentálják a magyarországi választások eredményeit.

Bugár Béla, az MKP elnöke szerint a második fordulóban éles küzdelem várható, habár valamivel nagyobb az esélye annak, hogy fennmarad a jelenlegi kormánykoalíció. - A Magyar Koalíció Pártja minden budapesti kabinettel korrekt együttműködésre törekszik, de ez mindkét fél akaratától függ. Sajnos, a mostani kormánnyal nem volt felhőtlen a viszonyunk. Ha marad a Gyurcsány-kormány, akkor remélem, változtat a stíluson - nyilatkozta az MKP elnöke.

Duray Miklós lapunk érdeklődésére megdöbbenését fejezte ki, hogy a legtöbben a jelenlegi kormánykoalícióra szavaztak. - Az első forduló eredménye alapján azt kell mondanom, hogy Magyarországon még nem teljes a demokrácia, mert a fejlett nyugati országokban ilyen rossz teljesítmény után egyetlen kabinet sem kapna megbízatást a folytatásra - vélekedett az MKP ügyvezető alelnöke. Hozzátette: - Ha sikerül politikai egyezséget kötni a Fidesz- MPSZ és az MDF között, akkor reális esélye lehet a kormányváltásnak.

A cseh lapok beszámolói egybehangzóan azt hangsúlyozzák, hogy Gyurcsány Ferenc minden téren a sikerorientált európai integráció híve, viszont Orbán Viktor valamiféle "hazafias" gazdaságpolitikát hirdet. A Mladá fronta Dnes elemzése rámutat: Magyarország és Csehország abban is hasonlít egymásra, hogy mindkét kormány államháztartási hiánnyal szembesül. A cseh értelmiségiek újságja, a Lidové noviny szerint Magyarországon amerikai mintájú kampány zajlik, amelyben nem a programokat ütköztetik, hanem a személyiségek csapnak össze.

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerint várható volt a szoros eredmény az első fordulóban, és erre számít a második fordulóban is. Nem titkolta örömét afelett, hogy az MDF is bekerült a parlamentbe, amelynek politikai irányvonala áll a legközelebb szerinte a VMSZ-éhez.

1990-ben, a demokrácia kivívása óta most először fordulhat elő, hogy Magyarországon nem váltják le a kormányzó többséget, hanem választáson megerősíthetik - fogalmazta meg véleményét Anton Pelinka az innsbrucki egyetem politikatudományi és szociológiai fakultásának vezetője. Ha a második fordulóban nem változik semmi, akkor ezt úgy tekinthetjük, hogy a választók megerősítették a szocialisták és liberálisok alkotta koalíciós kormány európai és piacgazdasági irányvonalát. Láthatóan nem vált be a Fidesz nacionalista hangvétele - fűzte hozzá. Pelinka véleménye szerint ennek a legtöbb európai megfigyelő örülhet, mivel a Fidesznek az az ötlete, hogy magyar állampolgársághoz juttatja a szomszédos országok magyar kisebbségét, nyugtalanságot keltett Romániában, Szlovákiában és ezáltal az EU-ban is. Az eredmény pozitívan értékelhető az európai összetartás szempontjából is - mondja az osztrák politológus. (Szászi Júlia)

A párt sikerét ünneplik az MDF-székházban
A párt sikerét ünneplik az MDF-székházban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.