Bugár: nehéz lesz változtatni az első forduló eredményein

Bugár Béla szerint a  magyarországi választás első fordulójának eredményein a második  fordulóban "már nagyon nehéz lesz változtatni".

Az MTI-nek hétfőn adott nyilatkozatában a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke, a szlovák parlament megbízott alelnöke megnyugtatónak mondta, hogy a magyar választópolgárok a négypárti parlament mellett döntöttek, és nem mutattak hajlandóságot arra, hogy két nagy párt irányítsa az országot. A Fidesz hátránya csekély ugyan, és az is igaz, hogy négy éve a  Fidesz szerezte meg az egyéni mandátumok többségét, "de azóta az MSZP-ben és a párt élén is olyan változások mentek végbe, amelyek azt jelzik, hogy az elkövetkező két hétben is kemény kampány várható" - jelentette ki a szlovákiai magyar politikus. 

Bugár úgy vélte: a magyarországi választás körvonalazódó végeredménye ugyanúgy nem lesz érdemi befolyással a - júniusban, előre hozott időpontban esedékes - szlovákiai választásra, mint ahogy az MKP választási szereplésére sem. "El kell azonban mondani, hogy nekünk a mindenkori magyar kormánnyal kell együttműködnünk, de nem tagadható, hogy az első Gyurcsány-kormánnyal az MKP-nak - és a többi szomszédos ország magyar szervezeteinek, pártjainak is - volt néhány vitája, ami jelezte: az eddigi magyar kormány határon túli  politikája bizony sántított."

"Remélem és bízom abban, hogy az MSZP és a következő magyar kormány kész lesz tisztességesebben együttműködni a határon túli magyarokkal" - fogalmazott a politikus, aki az elmúlt egy évben sokszor sérelmezte, hogy ez idő alatt egyszer sem hívták össze a Magyar Állandó Értekezletet (Máért.) "De nem csak erről a mulasztásról beszélek, hanem arról is, hogy a kettős állampolgárság kérdését vizsgálni hivatott magyarországi népszavazás előtt a  kormány valójában ellenünk kampányolt, velünk ijesztgette a választókat. Említhetném, hogy például az Ipoly-hidak újjáépítésének kérdésében a magyar kormány lassan, és csak alig mozdult. Azt sem hallgathatom el, hogy ugyanez a kormány egy létező ígéret ellenére sem támogatta az egyetlen önálló szlovákiai magyar felsőoktatási intézményt, a révkomáromi Selye János Egyetemet, ellenben támogatja a Selye János Alapítványt, amivel lehetetlen helyzetbe hozza az egyetemet" - rótta fel Bugár és hangsúlyozta: "Elvárásaink szerint  ez a jövőben  változni fog. Persze, ezt végül is majd a majdani budapesti kormány dönti el."

Csáky Pál a poilitikai hidegháború végét reméli

Áldásos lenne, ha a  magyarországi választás második fordulója után megszűnne a  magyarországi közéletet évek óta jellemző, rengeteg energiát  felemésztő politikai hidegháború - kommentálta a fejleményeket az  MTI-nek nyilatkozva Csáky Pál, a szlovák kormány  miniszterelnök-helyettese.
Csáky szerint mindenki köteles tiszteletben tartani a magyar választópolgár véleményét, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) pedig -  ugyanúgy, mint eddig - a jövőben is a legitim magyar kormánnyal,  nemkülönben az Országgyűlés négy pártjával korrekt kapcsolatokat  igyekszik majd kialakítani.
A miniszterelnök-helyettes úgy látja: a második forduló után  megalakuló magyar kormánynak elsősorban a valósággal kell majd  szembenéznie, meg kell oldania a Magyarországot nyomasztó  makrogazdasági gondokat.
A szlovákiai magyar politikus reményei szerint a magyar  közéletben uralkodó szembenállásokat valószínűleg mérsékelheti az a  körülmény, hogy az Országgyűlést a jelek szerint négy párt alkotja  majd. Ugyanekkor ez belső elhatározás kérdése is. "Azt hiszem, a  magyar társadalom belefáradt az elmúlt években állandósult  szembenállásba, ami szemmel láthatóan rengeteg energiát vont el a  politikai elittől, jóllehet ezt az energiát a problémák megoldására  kellene fordítani. Remélem, így is lesz" - mondta.
Az MDF eredményét kommentálva Csáky úgy vélte: a párt jelszava,  a "normális Magyarországért" eszménye mégiscsak megmozgatta az  embereket, de az MDF eredményében nyilván benne van Dávid Ibolya utóbbi napokban nyújtott médiateljesítménye is.

Délvidéki magyar politikusok a négypárti partlamentnek örülnek

Elégedettségüket  fejezték ki a délvidéki magyar politikai vezetők afelett, hogy  Magyarországon ismét négypárti lesz az Országgyűlés, s az MTI által  hétfőn megkérdezett politikusok kiváltképpen a Magyar Demokrata Fórum (MDF) sikerét méltatták. Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke emlékeztetett: pártjának régóta az az álláspontja, hogy minden magyarországi parlamenti párttal egyforma kapcsolatot kíván tartani. "Függetlenül attól, hogy két-, három- vagy négypárti a parlament, minden párttal eddig is korrekt kapcsolatot tartottunk, és ezután is ezt tesszük" - szögezte le a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke. Kasza nem titkolta örömét afelett, hogy az MDF is bekerült a  parlamentbe. "Én csak örülni tudok, hogy ilyen fölállása lesz a parlamentnek, ez a demokratikus út. Örülök, hogy a magyar választópolgárok így adták le voksukat. Az MDF politikai irányvétele áll a legközelebb a VMSZ-hez" - mondta.

A pártelnök szerint várható volt a szoros eredmény az első fordulóban, és ez a második fordulóban sem lesz másképp. "Mi már várjuk, hogy fejeződjék be a kampány" - mondta Kasza, aki arra számít, hogy a két forduló közötti kampány még keményebb lesz, mint az első forduló előtt volt.

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke szerint az elmúlt hetekben az egyik legkeményebb magyarországi politikai küzdelem zajlott, és ennek megfelelően szorosak az eredmények. Ágoston emlékeztetett arra, hogy 1998 óta pártja a  Fidesszel rokonszenvez. "Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy Magyarország és a  magyar nemzet előtt álló problémák mélységükben olyanok, hogy kétharmados többséget követelnek a legtöbb fontos döntés meghozatalában. Reméljük, hogy a második forduló után a felálló kormány konszenzusra fog törekedni Magyarországon, illetve a Kárpát-medencében" - mondta Ágoston, aki szerint a választások utáni konszenzus olyan szükségszerűség, amelyet sem a nagyobb, sem a kisebb pártok nem kerülhetnek meg. A VMDP elnöke szerint talán könnyebb kialakítani a konszenzust egy négypárti parlamenti rendszerben.

Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) vezetője szerint a négypárti Országgyűlés jobban tükrözi a magyarországi "társadalmi  szerkezetet", mint a két- vagy hárompárti parlament, "ez a felállás sokkal szerencsésebb". Az MNT elnöke a választás meglepetésének az  MDF jó szereplését tekinti. Szerinte Dávid Ibolya pártja kemény megpróbáltatásokon ment keresztül, és az első fordulóban "jelentős eredményt ért el, ahhoz képest, hogy honnan indult". Reményét  fejezte ki, hogy "sportszerű" lesz a két választási forduló közötti kampány. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.