Nekünk Happy...

E-mailben, SMS-ben és levélben buzdította egymást egymás ellen az ország.


Elhíresült a Miniszterelnöki Hivatal egyik gépéről elindított kör-e-mail, amely szerint: "a suttogó propaganda régi jól bevált módszerét kell alkalmazni. (...) a következő híreket kell terjeszteni: az MSZP felemeli a gázárakat (ez igaz, meg is mondták), az MSZP felemeli a gyógyszerárakat (ez is igaz), az MSZP eladja a földet a külföldieknek (ez is igaz, tartozik vele az agrárlobbinak). Az MSZP megszünteti a lakáshitelt (ez nem biztos, de terjeszteni kell), az MSZP megszünteti a diákhitelt, bevezeti a tandíjat (lásd előző). (...) A híreket halkan, bizalmaskodva terjesztjük. (...) Kokárdánkat ilyenkor ne viseljük, ha amúgy viseltük, a forrás a hallgatónak akkor hiteles ebben az esetben, ha elfogulatlannak látszik!"

Helyreigazítás. Sajnálkozásunkat fejezzük ki, mert valótlanul állítottuk, hogy 2002-ben a felperes a Külügyminisztérium belső honlapján arra buzdította munkatársait, hogy nemzeti szalag viselésével vállalják véleményüket mások előtt, és megsértettük a felperes jóhírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait.
A Külügyminisztérium (!) belső honlapján egy főosztályvezető buzdítja munkatársait: "rajtad is múlik, hogy hordod-e a nemzeti szalagot. Vállalod-e véleményedet mások előtt. (...) Miénk a MIÉP négy és fél százaléka, és reméljük, a Centrum szavazóinak jó része is." 

Az OTP fiókjait zaklatott emberek rohanták meg, mert a Magyar Nemzet azt a rémhírt terjesztette, hogy a banknál leállították a lakáshitelezést azzal, hogy kormányváltás esetén megvonhatják a kamattámogatást, és nagyon ráfázhatnak azok, akik már felvették a hitelt. A Szent András Óvoda és Általános Iskola igazgatója és plébánosa levélben biztatta a szülőket, hogy menjenek el szavazni a Fideszre, ha fontos nekik gyermekük jövője, mert a szocialisták családellenesek, egyházellenesek és lehetetlenné teszik majd az iskola működését.

A Demokratában Zuschlag János egyik ismerősére hivatkozva arról írtak, hogy Medgyessy Péter nagyon súlyos beteg, és az MSZP stratégiája éppen az ő betegségére épül: Medgyessy a neki jutó rövid időben fölszabadítja a gázárakat, a gyógyszerárakat, privatizálja az energiaszektort, alaposan fölemeli az autópálya-matricák díjtételeit, 75 százalékkal emeli a budapesti tömegközlekedés díjait, leállítja a Művészetek Palotájának építését, eladja a Millenáris Parkot és a Sándor- palotát, majd a betegségére hivatkozva átadja a helyét Kovács Lászlónak, aki így már tiszta lappal indulhat. (...)

Kövér Lászlót az első forduló után gondosan eldugták, de Bayer Zsoltot gondatlanul elölhagyták, s egy budafoki fórumon el is sült: "egy hét múlva vasárnap Magyarország nem fogja engedni, hogy a vízfejű Budapest, ezen belül Pest lumpenprolijai döntsék el, mi történjék az országgal" (...).

Mobilról mobilra, PC-ről PC-re szálltak a népi kortesrigmusok: "Budapesti parasztok, / Medgyessyre szavaztok, / de felébred a vidék, / nem kell nekünk a pribék." "Kútba ment a Fidesz harca, / Búskomor lett Viktor arca. / Nem baj Viktor, vigye kánya, / Ott van apádnak a bánya. / Munkát adhatsz a Fidesz-krémnek, / Elmehettek bányarémnek." "Forr már hős apáink vére, / Ne szavazz az emeszpére." "Választópolgárok! Ébredjetek végre! / Küldjétek a Fideszt a fészkes fenébe." "Orbán Viktor azt üzente, / Nem elég a regimentje, / Ha még egyszer azt üzeni, / Mindnyájunknak el kell menni, /Éljen a haza! / Add tovább öt hazafinak!" "Ez lesz ám / a Happy End, / Nekünk Happy, / Nekik End."

(Révész Sándor: A múlt köde - 1998-2002. Népszabadság Könyvek, 2006, 433-435. o.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.