Az ATTAC demonstrál a Nyugatinál

A nemzetközi, globalizációkritikus ATTAC mozgalom magyar szervezete elégedetlen azzal, ahogyan a magyar média bemutatja a franciaországi munkavállaló- és diákszervezetek hetek óta zajló tiltakozását egy új munkajogi szabályozás ellen. Ezért a magyar ATTAC ma délután ötkor demonstrációt tart a budapesti Nyugati téren, ahol tájékoztatást kívánnak adni "a francia zavargások valódi természetéről".

A magyar csoport az ATTAC Franciaországon keresztül számos francia diákszervezethez is eljuttatta az alábbi állásfoglalást, amelyet a ma megtartandó demonstráció előtt adott ki:

"Párizs népe a mai napon is felháborodva tódult az utcákra, széleskörű sztrájkot tartott, hogy megakadályozza a CPE, az új munkavállalói törvény bevezetését. Egy olyan újabb törvény ellen tiltakoznak, amellyel a kapitalizmus állama a nagyvállalatok biztonságát és szabadságát védi saját polgárai ellenében. A munkaadót védi a munkavállaló ellen. Az erőset védi a gyengével szemben.

Nem csupán a 26 éven aluli munkavállalók kiszolgáltatottságát növelő törvény – demokratikus vitát megkerülő – bevezetéséről van szó, ez csak az utolsó csepp a pohárban. Erre utal, hogy nem csak a diákok, de a dolgozók, munkások is sztrájkolnak, s a munkanélküliekkel együtt tiltakoznak az utcán. A francia nép felismerte, hogy a CPE is csupán része a kapitalizmus jelenlegi korszakának neoliberális politikájának, a szociális vívmányok leépítésének. A versenyképességet istenítő kormányok, na és persze a mögöttük álló nagyvállalatok, addig fogják növelni versenyképességünket, míg keresetünk és életszínvonalunk el nem éri a legmélyebb nyomor, a kínai vagy afrikai munkások életszínvonalának szintjét.

A mi víziónk és törekvésünk fordított. A szegény országok népeit, a külvárosok népeit kell felemelni (egy új, igazságos globális világ keretében, mégpedig nemzetközi kizsákmányolásuk megszüntetésével és segítségnyújtással), nem pedig – a tőkelogikának, szűk profitérdeknek megfelelően – lerombolni a már elért szociális színvonalat és biztonságot! A versenyképesség javításáért folyó globális verseny egyenlő a társadalmi öngyilkossággal!

Az utóbbi 30 évben visszafele haladunk a történelemben, társadalmi fejlődés helyett visszafejlődésnek lehettünk tanúi a világ nagy részén. A valódi szabadság, létbiztonság és egyenlőség helyett az ordító társadalmi különbségek, állandó létbizonytalanság és egyre nyíltabb piaci diktatúra irányába robogunk. A múlt tavaszi, az Európai Alkotmányt elutasító népszavazás, az őszi külvárosi zavargások és a jelenlegi szolidaritás a diákok, a dolgozók és a munkanélküliek között azt mutatja, hogy a francia társadalom kész a paradigmaváltásra.

Azt üzenjük a francia lázadóknak, hogy ha valóban forradalmi változásokat akarnak elérni, akkor szorosan fogják meg más országok dolgozóinak, diákjainak, érdekvédő szervezeteinek, szakszervezeteinek kezét, s nyújtsák ki kezüket az őszi zavargások szegényei és az elmaradott országok nyomorgói felé is, hisz csak globális társadalmi összefogással változtathatunk a történelem menetén!

Az ATTAC Magyarország lelkesen támogatja a francia tiltakozási hullámot, szolidaritással van a tanulmányaikat kockáztató diákok iránt és reméli, hogy ez a forradalmakban gazdag nemzet ismét utat mutat Európának és a világnak!"

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.