Tapintható tárlat látássérülteknek

A Művészet és kultúra Luxemburgi Zsigmond korában című kiállításhoz kapcsolódóan tárlat nyílik vakok és gyengénlátók számára a Szépművészeti Múzeumban.

Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter április 10-én, 11.30-kor ünnepélyesen megnyitja a Művészet és kultúra Luxemburgi Zsigmond korában című kiállításhoz kapcsolódó Tapintható tárlatot, melyet Tausz Katalin, a tárlat létrejöttét támogató Fogyatékosok Esélye Közalapítvány elnöke és Árpásy Miklós, a speciális kiállítás megvalósulását segítő Paradicsom Klub Egyesület vezetője mutat be az érintett szakmai szervezetek jelenlétében.

A Szépművészeti Múzeum szándéka, hogy a rábízott kulturális vagyont a társadalom minél szélesebb rétegei számára elérhetővé tegye. A tapintható tárlat elsősorban a vakok és gyengénlátók számára készült annak érdekében, hogy a múzeumlátogatás élményében az abból többnyire kizárt fogyatékkal élők is részesülhessenek.

A speciális kiállítás 23, a látássérültek számára is értelmezhető, különböző célú és formájú műtárgy másolatát mutatja be. Ennek megfelelően a Zsigmond felségpecsétjei, pénzérméi, mellett, a király által alapított Sárkány-rend jelvénye, két páncélsisak, egy lovagkard, több korabeli ruha, szobortöredékek, domborművek, kályhacsempék másolatai segítenek a látássérülteknek megismerni a korszakot.

(Az ISZCSM sajtóközleménye alapján)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.