Az EU a madárinfluenza mellékhatásaira is fizet

Az Európai Parlament tegnap nagy többséggel elfogadta az Európai Bizottság javaslatát, hogy a baromfitermékek keresletének zuhanása miatt is kártérítést kaphassanak a gazdák a EU tagországaiban.

A magyar baromfitenyésztők és -feldolgozók számára 5-6 milliárd forintos forrás nyílhat meg.

Az eddig hatályos szabályok szerint csak a madárinfluenza okozta közvetlen veszteségek után járt kompenzáció. Most viszont nem csupán a kényszervágások, illetve a fertőzött területeken elrendelt kereskedelmi tilalom okozta károkat térítenék meg, hanem az egyes országokban drámaian visszaesett kereslet miatt is kompenzálhatnák őket.

Várhatóan április végétől az unió és a tagállamok fele-fele arányú társfinanszírozásával lesz lehetőség az eladatlan készletek magán- és hűtőházi tárolásának támogatására, a kínálat és a termelés csökkentésére és az eladatlan készletek finanszírozására. A támogatás a feldolgozóknak nyújtott hitelekre is kiterjed, amelyhez a kormányok állami garanciát és kamattámogatást nyújthatnak.

Dékány András, a földművelésügyi tárca szóvivője szerint nálunk enyhíthetők lesznek azok a károk, amelyek az átmeneti tárolás többletköltsége, továbbá a tenyésztojások egy részének megsemmisítése miatt érték a vállalkozókat.

l Nagy-Britanniát is utolérte a madárinfluenza: immáron hivatalosan is az emberre is veszélyes altípus, a H5N1 vírus okozta a Skóciában nyolc napja felfedezett hattyú pusztulását. Ez az első alkalom, hogy a madárinfluenzát kimutatták
a vadon élő szárnyasban Nagy-Britanniában. (Londoni tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.