A diplomácia nincs fogságban

Csak a nemzeti érdekek és a szakmai szempontok öszszehangolása révén teremthető konszenzus a külpolitikában - mondta a külügyminiszter Martonyi Jánosnak azon kijelentésére reagálva, hogy ki kell szabadítani a külpolitikát a pártok fogságából.

EU-ügyek: Az érdekérvényesítés külföldön csak akkor lehet hatékony, ha pártszínektől függetlenül mindenki ugyanazokat az üzeneteket közvetíti a partneroknak - mondta a Népszabadságnak a külügyminiszter. Somogyi Ferenc szerint a külpolitika az elmúlt négy esztendő során nem szorult a belpolitika szolgaszerepébe, s különösen az EU-költségvetés vitája során ért el olyan eredményeket, amelyek más politikai színezetű országok szemében is elismerést keltettek. Ugyanez nem volt elmondható az irreális feltételeket szabó ellenzék képviselhetetlen álláspontjáról. Martonyi Jánosnak tegnapi lapunkban megjelent azon kijelentésére reagálva, hogy Magyarországnak ragaszkodnia kell az Európai Unió jelenlegi közös agrárpolitikájának fenntartásához Somogyi elmondta: számunkra kedvezőtlenül alakulhatnak az ügyek, hiszen számos tagállam az unió jelenlegi agrárpolitikájának felülvizsgálatát sürgeti, megszüntetni akarván az egyenlő bánásmód elvének sérelmét, azt a gyakorlatot, hogy egyik tagállam a visszatérítések révén előnyösebb helyzetbe kerül a másiknál.

Szomszédságpolitika, V4: A napokban zárult a V4 magyar elnöksége, s ez utóbbi féléves szakaszt valamennyi érintett nagyra értékelte. De még az országcsoporton kívüliek is elismeréssel szóltak arról a munkáról, amelyet a V4 országai például a nyugat-balkáni régióban kifejtettek. Ennek bizonysága volt, hogy Tony Blair személyesen is eljött Budapestre a V4 miniszterelnökeivel találkozni.

A szomszédságpolitikában a megelőző négy év konfrontációi után az együttműködésre helyeztük a hangsúlyt. Támogattuk szomszédaink - Románia és Horvátország - euroatlanti törekvéseit már csak azért is, mert a számunkra fontos kisebbségi ügyben az európai értékek ottani alkalmazása a probléma megoldását jelentheti.

Nemzetpolitika: Nem állja meg a helyét az ellenzék azon vádja, hogy a kedvezménytörvényt magyartalanítottuk volna. Ez esetben - egy kivételével - aligha fogadták volna el a határon túli magyar szervezetek ezt a dokumentumot. Az autonómiatörekvéseket az ellenzékhez hasonlóan magunk is támogattuk. Örömmel látom, hogy immár a Fidesz külpolitikai kormányprogramja is a kisebbség és a többség viszonyában rendezendő kérdésnek látja az autonómiát. Bizonyítható, hogy az elmúlt négy esztendőben számos nemzetközi dokumentumba került be ilyen megfogalmazású paszszus: éppen magyar javaslatra. Ezzel kapcsolatban megemlíteném: csupán az identitás megőrzésére koncentráló politika ma már kevés. A fejlesztést, a valódi egzisztenciális fennmaradást kínáló programra van szükségük a határon túli magyaroknak, ami normatív és átlátható támogatási rendszert feltételez.

A kettős állampolgárság kérdésében már bonyolultabb a helyzet, véleményünk e téren távolabb áll a Fideszétől. A magyar közvélemény ugyanis a népszavazáson véleményt mondott erről az ügyről, s nem támogatta a kettős állampolgárság intézményét. A kormánynak kötelessége tiszteletben tartani a többség akaratát. Más kérdés, hogy a Fidesz álláspontja sem világos ebben a kérdésben: Mikola István véleménye például nagyon eltér a Fidesz írásban rögzített programjától.

Somogyi osztrák kollégájával, Ursula Plassnikkal
Somogyi osztrák kollégájával, Ursula Plassnikkal
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.