A Duna apad, a Tiszán most jön az ár

A Dunán levonulóban az ár, de szakemberek szerint nem kizárt, hogy újabb árhullám alakul ki. A Tisza vízszintjének emelkedése miatt harmadfokú a készültség a folyó felső szakaszán, Szolnoknál tíz méter körüli vízszintre számítanak.

A kormány által elfogadott árvízvédelmi cselekvési terv végrehajtásának koordinálására és az újjáépítési feladatok előkészítésére Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnap kormánymegbízottá nevezte ki Dudás Ferencet, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkárát. A biztos hangsúlyozta: nem szeretné, ha a bürokrácia útvesztőjében bármilyen önkormányzati kérés elsüllyedne. A kormány felkérte a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségét, hogy a cselekvési program végrehajtásában közvetítsen az árvízzel fenyegetett települések és kistérségekbe tömörült önkormányzatok között.

A Duna felső szakaszán megkezdődött apadás ellenére a figyelem nem apadhat - hangsúlyozta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter tegnap. Közölte: az árvíz intenzív szakasza a korábbi kritikus pontokon véget ért, de az árvízzel járó jelenségek zöme éppen az apadás időszakában várható. A miniszter arra kérte Orbán Viktort: ne silányítsa kampánytémává az árvizet, ne riogasson senkit, hanem a Fidesz elnöke "vonuljon vissza a gátakról".

Az ország folyóin 2901 kilométer hosszan van árvízi készültség, ebből 1303 kilométeren harmadfokú, 158 kilométeren pedig árvízi veszélyhelyzetet hirdettek ki. Budapestnél tegnap reggel 855 centiméter volt a Duna vízállása, öt centivel alacsonyabb az éjszakai tetőzésnél. A miniszter szerint lassú apadás várható a folyón, hiszen a Szigetközben két nap alatt csak 37 centimétert csökkent a vízszint.

Demszky Gábor főpolgármester, a Fővárosi Védelmi Bizottság elnöke tegnap közölte, hogy továbbra is nehéz a helyzet a Római-parton, különösen a békásmegyeri lakótelepet óvó védvonalnál. A legnagyobb problémát a buzgárok mellett a csatornákból feltörő víz jelenti. Eközben harmadfokú készültség van érvényben az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság működési területén lévő Tisza-szakaszokon, valamint a Bodrogon és a Takta teljes szakaszán. A vízügyi szakemberek a kritikus helyzetet a tokaji gát megerősítésével szeretnék elkerülni, ahol az ár levonultával még az idén helyreállítják a töltést. Harmadfokú a készültség a Tisza bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között is, ahol egy nap alatt 32 centit áradt a folyó. Szolnoknál tíz méter körüli vízállásra számítanak, és hozzáláttak a gátak megerősítéséhez. Eddig csak Sárospatakon kellett két családnak elhagynia otthonát.

Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivő elmondta: tegnap 549-re nőtt az előző napi 516-ról az ár- és belvíz miatt kitelepítettek száma; a többségük Pest megyei. Eddig 65 település 103 ingatlanáról kellett embereket kitelepíteni, a veszélyben lévő épületek száma pedig mintegy 12 ezer.

A polgármesterek szerint elkésett a kormány

Mielőbb meg kell építeni a Dunakanyarban az árvizek ellen biztonságot jelentő gátrendszert, erre a városoknak, községeknek megvan a koncepciójuk, de pénz nincs rá - többi között erről beszélt három érintett település, Nagymaros, Kismaros és Sződliget polgármestere tegnap. Nagymaroson a védekezés 30 milliós kiadást jelentett, és az igénylés ellenére nem érkezett meg a kormány által ígért pénz - mondta közös sajtótájékoztatójukon Edöcsény András, a város első embere. A megyei védelmi bizottság szerint az eddigi igazolt költségeket fedező 180 millió forintot átutalták a 14 érintett településnek.

Edöcsény András, valamint Soós Gábor sződligeti és Széles Sándor, kálnoki polgármester, a Felső-Mosoni Dunatáj Társulás elnöke a miniszterelnökhöz intézett nyílt levelében azt írta: álláspontjuk szerint a kormány késlekedett az árvízvédelmi veszélyhelyzet kihirdetésével, ezért a védekezésben részt vevő önkormányzatok és vállalkozók pénzügyileg igen nehéz helyzetbe kerültek. Kifogásolják továbbá, hogy a 2002-es rekordszintű árvíz óta nem történt meg az állami tulajdonú védművek helyreállítása, sőt újak ezen a szakaszon egyáltalán nem épültek állami forrásból.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.