Gazdaságos Domus-bérlet

Bérbe vett hat vidéki Domus-üzletet a Tesco. A megállapodás jelzi: tovább folyik a Fotex-csoport átalakulása ingatlankezelő társasággá.

Nyár végéig Tesco szupermarketek nyílnak hat vidéki nagyváros Domus-üzleteinek helyén. A hipermarketlánc ugyanis bérbe veszi a Domus Rt. debreceni, nyíregyházi, kecskeméti és szombathelyi, valamint a ZM-Immo Kft. miskolci áruházépületeit. A bérelt ingatlanok fölszintjén 500-1000 négyzetméteres Tesco-boltok működnek majd, a fennmaradó területekre pedig más vállalkozások költözhetnek.

Először még februárban röppent fel a hír, hogy Magyarország legnagyobb hipermarketlánca tárgyalásokat folytat a főként a vidéki nagyvárosok központjában található Domus-üzletek bérbevételéről. A lépés beleillett mind a Tesco, mind a Domus-tulajdonos Fotex Rt. stratégiájába. Az országszerte 57 hipermarketet működtető multinacionális kiskereskedelmi cég ugyanis szeretne közelebb kerülni a vevőkhöz, így a belvárosokban sorra nyitja szupermarketjeit. A tőkeerős versenytársaktól szorongatott Fotex-csoport viszont láthatóan szabadulni akar kiskereskedelmi érdekeltségeitől. A műszaki cikkekben utazó Keravillt Rt.-t felszámolják, a fotó-optikai szolgáltatásokat kínáló Ofotértet eladták, az Azúr illatszerhálózat boltjainak egy részét pedig bérbe adták a piacra lépő Schleckernek. A Fotex a változások hatására egyre inkább ingatlankezelő céggé alakult.

Nem volt kérdéses tehát, hogy a előbb-utóbb kiszáll a Domusból is. A lakberendezési lánc ugyanis egyre kevésbé tudta tartani a lépést a hasonló profilú, ám nála jóval tőkeerősebb külföldi láncokkal (Ikea, Kika). A Domus forgalma tavaly 6 százalékkal csökkent, adózás utáni eredménye pedig 31 millió forintos veszteség volt. A társaság azonban értékes ingatlanvagyonnal, 50 ezer négyzetméternyi üzlet és 40 ezer négyzetméteres raktárhelyiséggel rendelkezik. Ahhoz azonban, hogy ezzel lehessen valamit kezdeni, a Fotexnek növelnie kellett az 1993-ban megszerzett ötven százalék feletti tulajdonosi részesedését. A részvényvásárlási akciók eredményeképpen még korábbi üzlettársát, a német Discover Europe Investments nevű társaságot is kivásárolva, a Fotex 97 százaléknál nagyobb Domus-pakettre tett szert. Birtokon belülre kerülve már szabadon tárgyalhatott a Tescóval a bérbeadásról. A Domus sorsa azonban a mostani megállapodást követően sem dőlt el véglegesen, de a lánc aligha menekülhet meg. Húsz üzletéből hatnak már van bérlője, de itt aligha áll meg a tulajdonos. A bútorpiacon ugyanis nem számíthat számára kedvező fordulatra.

l A Rossmann, Németország harmadik drogérialánca újabb üzleteket akar nyitni Magyarországon - jelentette be a társaság főnöke, Dirk Rossmann Burgwedelben. A Rossmannt a dm és a Schlecker előzi meg, de mint a cég vezetője elmondta, csökkenteni akarják hátrányukat a második helyezett dm-mel szemben. Németországban 120 új üzletet akarnak nyitni, Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon további 151-et. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.