Furcsa energiaígéretek

A gázárak emelését ígéri a Fidesz energetikai programjában, míg az MSZP feltűnő szűkszavúsággal "igyekszik" magához édesgetni az energetikai kérdésekre fogékony választókat. A pártprogramok ismét csak alig mondanak arról valamit: pontosan mi változhat a szektorban.

Az interneten közzétett pártprogramok közül a Fideszében játszik a legnagyobb szerepet az energetika kérdése. Az ellenzéki párt a már ismert fordulattal megígéri, hogy "letöri" az energiaárakat, mivel a fizetésünkhöz viszonyítva jelenleg többet fizetünk a gázért, mint egyes más államok polgárai. Ezt a dokumentum azzal magyarázza, hogy az energiaszolgáltatást monopóliumok végzik, amelyeket a Fidesz az árak meghatározásával szorítana vissza. Eme joggal élve, felülvizsgálva az erőművek és a szolgáltatók szerződéseit, ez év július 1-jétől 10 százalékkal csökkentenék az áram lakossági árát. A lakossági gáz ára viszont 2006 júliusától "kizárólag az infláció mértékével emelkedhet", amit "teljesítenek, mert lehetséges". A - nem kormányzati hatáskörbe tartozó - távfűtésárat az adó mérséklésével, az energiatakarékos beruházások illetve az egyéni mérés támogatásával harmadával mérsékelnék. Más helyeken a Fidesz megígéri, hogy a kiotói egyezménybe foglalt üvegházhatású gázok kibocsátását 2012-ig 6 százalékkal csökkentik. Emellett támogatják a megújuló energiaforrások felhasználását és "felszámolják a környezetbarát energiaforrások elterjedését gátló tényezőket" is.

A legnagyobb ellenzéki párt ígéreteinek egy részét mindenki, így a jelenlegi kabinet is magáénak vallja. Az áramár "letörése" azonban a kormányzati szakértők szerint az ágazat öszszeomlásához vezethet. A legfurcsább azonban, hogy a Fidesz lényegében konkrét lakossági gázáremelést helyez kilátásba az év közepére, miközben eddig hasonló tervről kormánypárti részről nem lehetett hallani. A mostani kabinet az emelkedő nemzetközi árakat eddig sem a lakossággal, hanem az ipari felhasználókkal fizettette meg. Ez a folyamat szintén komoly része volt a Fidesz kormánykritikájának, programjuk azonban az ipari felhasználók problémáira nem ad választ.

A szocialisták igen szűkszavúak az energetika kérdéseiben. Ígéretük szerint az átlagos vagy az az alatti jövedelműek számára kedvezményes áram-, gáz- és távfűtéstarifát vezetnének be. Ösztönöznék a megújuló energiahordozók kutatását-termelését is, amiről az agrárium fejezetében is megemlékeznek.

A szűkszavúság e tárgyban nyilván beszédes, bár a mostani kormány tevékenysége alapján a szocialisták néhány alapgondolatot akár a Fidesztől is átvehettek volna. "Árletörés" tárgyában ráadásul még a Fideszen is túltennének, amennyiben visszaállítanák az erőművi tarifák központi szabályozását (igaz, ez nincs a programban). A lakossági gázárat a mostani kormány - az árkiegészítés segítségével - a nagy nemzetközi árrobbanás időszakában is alig emelte, és egyelőre további emelési tervekről sem hallani. A szocialisták által ígért, keresettől függő energiatarifa olyan európai uniós követelmény, amelynek megemlítésétől talán a Fidesz is csak véletlenül felejtkezett meg.

Az eleve mindenkinél bőbeszédűbb SZDSZ-programban az energiapolitika külön fejezetet kapott. A takarékosság, az alternatív források és a bioüzemanyagok felhasználásának ösztönzése a többi párt után már nem okoz meglepetést, bár a liberálisok e tárgyban néhány adatszerű ígéretet is tesznek. Külön hangsúlyt kap azonban a verseny élénkítése. Ha rosszindulatúak lennénk, azt mondhatnánk, hogy ezzel a Fideszhez hasonlóan az SZDSZ is a monopóliumok "letörését" tűzte zászlajára. A liberálisok azonban állami eszközökkel nem törnének le semmit. Mi több, a múltra vonatkozóan úgy vélik, "csökkentettük az állami beavatkozást, ezért a versenyárak már nem vagy kevéssé torzulnak". Ez az avatatlan olvasó számára a jövőre nézve akár azt is jelenthetné, hogy a jelenleg lefelé torzuló lakossági energiaárak emelkedésének az SZDSZ szabad utat adna, de állítólag ez nincs így. A liberális párt a Fideszhez hasonlóan fontosnak tartja a légszenynyezés csökkentésére tett kiotói vállalások teljesítését. Kóka János liberális gazdasági miniszter ugyanakkor a többletlégszennyezéssel járó szénerőműben látja a hazai áramtermelés egyik fő kitörési pontját.

Az MDF-nél az energetika szintén külön fejezetcím. Bár az ellátás biztonsága, a - feltehetően orosz - energiafüggőség csökkentése, illetve a több lábon állás csak náluk jelenik meg tételesen, ezeket a szempontokat programon kívül eddig mindenki más is szintén alapvető fontosságúnak nevezte. Némileg puhább megfogalmazással, de az MDF is támogatja a szociálisan érzékeny energiaárakat, és szintén nagy barátja a megújuló energiáknak, a bioüzemanyagoknak és a takarékosságnak.

Szélkerék Újrónafõ határában. Mindenki forgatná
Szélkerék Újrónafõ határában. Mindenki forgatná
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.