A Harmadik Út és a Fidesz: lesz-e visszalépés?

Kutya-macska barátság az, ami a Harmadik Út és a Fidesz között a kampány során kialakult. Orbán Viktor egyszerre kebelezné be a MIÉP és a Jobbik táborát, és egyszerre igyekszik a tőlük való elhatárolódást is felmutatni.

Amikor a Fidesz országos listájának ötödik helyén álló Wittner Mária a Harmadik Út jelöltje mellett kampányolt, sokan úgy érezték, hogy a legnagyobb ellenzéki párt összefog a radikálisokkal. Az "önjáró" egykori '56-os halálraítélt azonban túl nagy vihart kavart gesztusával és azzal a mondatával, hogy össze kell fogni a nemzeti oldalon. Előbb Deutsch-Für Tamás, majd Pokorni Zoltán - előbbi szótagolva is - igyekezett a szerfelett aggódó kormánypártok értésére adni, hogy a Fidesznek semmi köze a Harmadik Úthoz.

Győri Béla MIÉP-szóvivő szerint ezt nem kellett volna. "Az elhatárolódást a MIÉP szavazói - akiknek amúgy is fenntartásaik vannak Orbán nemzeti elkötelezettségével kapcsolatban - ezt nem fogják megbocsátani a Fidesznek" - jelentette ki.

Pedig az átfedés egyértelműnek látszik a két formáció között. A Fidesz vasárnapi rendezvényén felvonult a szélsőjobb számos ismert figurája. Elemzők szerint ennek oka az, hogy a baloldalról és az ingadozók táborából Orbán nem tudott elegendő szavazót a Fideszbe csábítani, ezért - miután minden szavazatra szüksége van - újra a radikálisokhoz fordult. E talán kétszázezres "csapat" meghódítása elengedhetetlennek látszik a győzelemhez.

A Harmadik Út azonban egyelőre nem hagyja magát. Kifelé azt mondják, megértik, hogy Wittner nem vett részt a Szabadság téri szovjet emlékmű elbontását szorgalmazó tüntetésen, de biztosak abban, hogy "leállították". Balczó Zoltán azt mondja, a "piros-kék koalíciót" nem lenne szerencsés felváltani egy narancssárga lepellel takart "nemzeti" kormánnyal. A Jobbik alelnöke szerint "az uniós csatlakozási tárgyalásokon a Fidesz nem védte meg a magyar termőföldet, privatizált tizenkét állami gazdaságot, megszavazta Románia uniós csatlakozását, tehát - bár ugyanazt mondja, mint a Harmadik Út - nem hiteles".

A radikális párt terveibe belekavart Molnár Tamás, a Jobbik másik alelnöke is, aki a Magyar Rádiónak tegnap azt nyilatkozta, hogy pártja a második fordulóban visszalép a Fidesz javára. Ezt Győri és Balczó is tagadja. A MIÉP szóvivője szerint inkább az valószínű, hogy nem támogatják a Fideszt, a Jobbik alelnöke viszont enyhébben fogalmaz: a visszalépés a helyi viszonyoktól is függ, de döntést csak az első forduló után hoznak.

Információnk szerint egyre többen gondolják a két szövetséges vezérkarában úgy, hogy nekik az a jó, ha Orbán Viktorék megbuknak a választáson. Úgy számítanak, hogy a magas költségvetési hiány, a konvergencia-program és az euró bevezetésének kényszere erodálhatja Gyurcsány második kormányát. A Fidesz szétrobbanásával pedig az odacsatlakozott radikálisok visszatalálhatnak az anyapártba, megteremtve ezzel a 2010-es siker reményét.

Wittner Mária:
A MIÉP-től a Fideszig tartó összefogásra van szük-
ség a jobboldalon ahhoz, hogy le lehessen váltani
"a régi nómenkla-túra képviselőit".
A MIÉP és a Jobbik is a bíróság által
bejegyzett párt,
így senki nem mondhatja, hogy ezek fasiszta pár-tok lennének.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.