Titkos járatokkal takargatták a kínzásokat az amerikaiak

Az Amnesty International 50 oldalas jelentése leleplezi azon titkos tevékenységek sorozatát, amelyek következményeként embereket kínoztak meg. Kiderül: a CIA fedett repülőtársaságokat használt emberek deportálásához.

A "Radar alatt: Titkos járatok, kínzások és eltűntek" című jelentésből kiderül, hogy a CIA olyan módszereket dolgozott ki, mellyel elfedte tevékenységét a légi forgalmat - közvetlenül - ellenőrző hatóságok előtt. Az Amnesty jelentése repülőterek, és országok tucatjait sorolja fel a világ több térségében, ahová titkos járatok érkeztek, illetve ahonnan ilyenek szálltak fel. A jelentés tartalmazza azon magáncégek névsorát, melyek állandó leszállási engedéllyel rendelkeztek külföldi - amerikai - katonai bázisokon.

Az Amnesty International közel 1000 olyan repülésről rendelkezik adatokkal, amelyek közvetlenül kapcsolatba hozhatók a CIA-val, ezen járatok nagy része az európai légteret is használta. Ezeket az utakat olyan gépekkel tették meg, amelyeket feltételezhetően állandóan a CIA szolgálatában álló fedőszervezetek működtetnek. Adataink szerint a CIA további 600 esetben, alkalmi repülőgépeket is használt.

Például egy repülő közel 100 leszállást hajtott végre a Guantánamói-öbölben. Egy másik Németországból Egyiptomba szállította Abu Omart, akit eredetileg Olaszországból raboltak el. A tulajdonosok elismerték, hogy bérbe adták a repülőgépet a CIA-nak, de azt is mondták, hogy nem kizárólagos használatra.

"Az Egyesült Államok kormánya sokféle módon próbálta meg elkerülni a kínzás és embertelen bánásmód betiltásának törvénybe iktatását. Az újabb bizonyítékok azt mutatják meg, hogyan szállíttat el a kormány embereket a nemzetközi jog megsértésével kereskedelmi viszonyok manipulálása alapján. Bemutatja azt, hogy milyen messzire megy el az amerikai kormány az illegális elszállítások titkosítása érdekében" - nyilatkozta Irene Khan, az Amnesty International főtitkára.

Részletesen foglalkozik a jelentés három, kétéves fogva tartás után a közelmúltban szabadult jemeni férfiak titkos őrizetéről. Információjuk alapján valószínűsíthető, hogy valahol kelet Európában vagy/és Közép-Ázsiában tartották őket fogva. Muhammad Al-Assad, Muhammad Bashmillah és Salah ‘Ali qaru 13 hónapot töltött egy titkos táborban, majd 2005 májusában Jemenbe szállították őket, végül a múlt hónapban bocsátották őket szabadon.

Az Amnesty International felhívja a figyelmét azoknak a kormányoknak, melyek eltűrik, hogy ilyen járatok közlekedjenek a területükön bűnrészessé válnak az emberi jogok megsértésében.

(Az Amnesty International sajtóközleménye alapján)

Az archív kép az északkelet-lengyelországi Szymany volt katonai repülõterét ábrázolja
Az archív kép az északkelet-lengyelországi Szymany volt katonai repülõterét ábrázolja
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.