A Belvárosban mindenki nyert?

"Visszavette az irányítást az V. kerületben az MSZP, miután magához csábított egy jobboldali képviselőt" - mondja az MSZP. "Hatalmas sikert ért el a belvárosi Fidesz-frakció, mert szerzett még egy alpolgármesteri helyet" - így a Fidesz.

Mindkét kijelentés ugyanarról az eseményről szól: a belvárosi képviselő-testület Gerendás József, a Fidesz-frakció tagja, egy civilszervezet, a Belváros Jövőjéért Egyesület vezetője személyében új alpolgármestert választott, és elfogadta végre a kerület idei költségvetését.

A 2002-es önkormányzati választásokon a Steiner Pál szocialista polgármester vezette belvárosi testületben patthelyzet alakult ki - a mérleg nyelve egy bolgár kisebbségi képviselő volt. A testület három évig konszenzussal működött, akkor azonban a bolgár képviselő csatlakozott a jobboldalhoz. A Fidesz - amelynek kerületi elnöke Rogán Antal - az így elért egyszavazatos többséggel átvette az irányítást. A jobboldal alaposan kihasználta a többségét: korlátozta a polgármester jogköreit, rendre leszavazták javaslatait - így többek között a kerület idei költségvetését -, és a szocialisták számára elfogadhatatlan embert neveztek ki a helyi szinten stratégiai pozíciónak számító City TV élére.

A hétfői testületi ülésen minden megváltozott. Megválasztották az új alpolgármestert, elfogadták a költségvetést és információink szerint menesztették volna a tévé vezetőjét is, de ő még az ülés előtt lemondott.

E váratlan fordulatot a Fidesz kerületi frakcióvezetője, Puskás András egyértelműen a jobboldal sikerének tartja, hiszen - mint mondta - ezzel pártja újabb vezető helyet szerzett a kerület élén. Steiner Pál szerint viszont megállapodott Gerendás Józseffel, hogy az új alpolgármester minden javaslatát támogatja, így az MSZP valójában visszavette a kerület irányítását. A harmadik verzió Gerendás Józsefé, aki érdeklődésünkre elmondta: egyik párt sem nyert, kizárólag a kerület. Ő minden, a városrész érdekeit szolgáló elképzelést pártol, de kizárólag azokat, amelyeket a Belváros Jövőjéért Egyesület vezetőjeként arra érdemesnek talál. (Munkatársunktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.