Leértékelt viták

A legjobb kampányguru sem számíthatott arra, hogy ekkora árvíz lesz az első forduló előtti héten. A közvetlen veszély sok mindent átértékel. A médiában most alig esett szó a más esetben a kampány csúcspontjának számító miniszterelnök-jelölti vitákról. A nagygyűlések hétvégéje után a legfőbb aspiránsok futottak a gátra, homokzsákot tölteni.

Társadalmi helyzetértékelésről, programokról, amikről az efféle viták szólni szoktak, már amúgy is régen beszéltek komolyabban. Az utóbbi hetek az érzelmekről, botrányokról szóltak: a Mikola István ecsetelte szinglihordákról, körmösökről, Semjén SZDSZ-ellenes kirohanásáról. Gyurcsány meg olyan óriásra növelte magát a zuglói plakáton, hogy három nyugdíjas lakik a füle mögött. Debrecenben állítólag Orbán most e téren is csúcsjavítási kísérletbe fogott.

Nekem ebben a légkörben kifejezetten üdítően hangzana, ha a két fővezér kitárgyalná ma este, melyikük mit tenne, hogy megérje Magyarországon annyi állatot tartani, amennyi megenné a raktárakban álló 6-7 millió tonna intervenciós gabonát - ha már úgyis az agrárkérdés lesz az első téma.

Ez a mostani lehetne az első tévévita, amikor minden szempontból egyenlő felek csapnak össze. Nem lesznek segédszempontok, hogy az egyik fél meglett államférfi, a másik tejfölösszájú siheder; az egyik csapnivaló kommunikátor, de éppen ezért kell vigyáznia vele a másiknak, nehogy megsajnálják - mint mondták korábban a Horn-Orbán- vagy az Orbán-Medgyessy-vitáról. Ideális esetben programok és személyiségek direkt összehasonlításáról szólna a szópárbaj, amely a törzsszavazókat megerősítené, a bizonytalanokat döntésre bírná. A programok azonban már rojtosra koptak a maratoni kampánykörutakon. Mindenkitől mindent hallottunk százszor - különben is azt mondják a közgazdászok, egészen mást kell majd csinálni, ha megalakul az új kormány.

Az idei kampány lesz az első abban az értelemben is, hogy a fő eseményt - az esélyes páros mérkőzését - követi egy másik vita, négy résztvevővel. Egy gesztus a két kis pártnak, hogy a hajrában még egyszer jól látható helyen megmutathassák magukat. Lehet, hogy ez bebiztosítja az SZDSZ bejutását, a népszerű elnök aszszony szereplése pedig növeli az MDF esélyeit.

Nem a stratégák írják a kampányt, hanem a természet. Ha megáll a gát, az a kormánynak jó - ha szakad, az ellenzéknek. Az egyik oldalon a föllázadt szoborparktól félnek, a másikon Mikola országától, ahol körmöst osztanak. A miniszterelnök-jelöltek vitája akkor befolyásolhatja a végeredményt, ha valaki képes meglepni vetélytársait. A túlzott várakozásoktól azonban óvnék mindenkit. Meglepni már sem egymást, sem minket nem nagyon lehet.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.