Horányi Miklóst jelölte az államfő legfőbb ügyésznek

Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyészét javasolta tegnap legfőbb ügyésznek Sólyom László köztársasági elnök.

A 65 éves büntetőjogász Budapesten született, az ELTE Jogtudományi Karán 1965-ben szerzett diplomát és doktori címet. Mint elmondta, már fiatalon büntetőbírónak készült. Amikor jelöléséről kérdeztük, megemlítette Kádár Miklóst, a büntetőjog professzorát, akitől szakmai induláskor a legtöbb segítséget kapta. Horányi a Pesti Központi Kerületi Bíróság fogalmazójaként kezdte pályáját, s néhány év elteltével már a Győri Városi Bíróság elnöke volt. 1979-ben került a Legfelsőbb Bíróságra, ahol 1991-ig büntetőbíróként dolgozott. A kilencvenes években két multinacionális cég vezető jogászaként tevékenykedett, 2000 és 2003 között önálló osztályvezető ügyészként a Legfőbb Ügyészség sajtóirodáját is vezette. 2003-ban pályázattal került jelenlegi munkahelyére, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség élére.

Horányi Miklós - aki tavaly megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést - több egyetemen, főiskolán oktat. A Magyar Kriminológiai Társaság dél-magyarországi szekciójának elnöke. A rendszerváltás idején az 1989-ben létrehozott független Bírósági Szakszervezet elnöke volt.

Arra a kérdésünkre, hogy tervez-e változtatást az ügyészségi szervezetben, Horányi Miklós azt válaszolta: vannak elképzelései, de csak azután szeretne a nyilvánosság előtt beszélni róluk, ha az Országgyűlés megválasztja őt legfőbb ügyésznek. A parlamenti döntés előtt nincs ugyanis értelme erről beszélni - közölte.

Az esetleges politikai szimpátiáját firtató kérdésre Horányi Miklós úgy válaszolt: olyan számára ez a kérdés, mint a bikának a vörös posztó. Egy demokráciában az igazságszolgáltatási szervezeteknek függetleneknek kell lenniük a politikától - hangsúlyozta, majd hozzátette: abszolút pártfüggetlennek tartja magát.

Mint ismeretes, Polt Péter legfőbb ügyész mandátuma május 16-án lejár. Sólyom László világossá tette, hogy még a választás előtt megnevezi jelöltjét a legfőbb ügyészi posztra, nehogy az a vád érhesse, hogy a végeredmény ismeretében döntött. Leszögezte azt is, hogy jelöltjét szigorúan szakmai alapon választja ki.

Az MSZP-t hivatalosan még nem értesítették Horányi jelöléséről, de az Index információi szerint személye ellen nincs kifogás. A Fidesz tudomásul veszi a javaslatot, a választások után megalakuló frakció "haladéktalanul ki fogja alakítani álláspontját a köztársasági elnök személyi javaslatával kapcsolatban". Fodor Gábor szabad demokrata politikus értékelte, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően az államfő nem párthoz kötődő ügyészt választott ki, viszont Horányiról kevés információval rendelkezik, ezért az SZDSZ csak a "szükséges információk beszerzése után" alakítja ki álláspontját.

Horányi Miklós
Horányi Miklós
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.