Dárfúrban a helyzet egyre rosszabb

Szudán polgárháború sújtotta nyugati Dárfúr körzetében tovább súlyosbodott a konfliktus, és az utóbbi három hónapban további mintegy 200 ezer embert üldöztek el otthonából - közölte kedden az ENSZ-főtitkár humanitárius és sürgős segélyezési ügyekben illetékes helyettese.

Jan Egeland a Szudántól délkeletre fekvő Kenya fővárosában, Nairobiban nyilatkozott újságíróknak, miután Szudán déli részéből oda érkezett. Eredetileg Csádba szeretett volna utazni, hogy meglátogassa az oda menekült dárfúriakat, de a szudáni hatóságok nem engedték gépét átrepülni Dárfúr fölött. Előtte, hétfőn a fővárosba, Kartúmba és a polgárháborús körzetbe is el akart menni, de azt sem engedték neki.

"Sokan azt gondolják, hogy a bajok elmúltak Dárfúrban, pedig egyre nagyobbak" - mondta Nairobiban a norvég Egeland, aki arról is beszámolt, hogy a kartúmi kormány indoklás nélkül, szerdai határidővel kiutasította az országból az ottani legjelentősebb humanitárius szervezetet, a Norvég Menekülttanácsot.

A dárfúri harcoknak eddig összesen 180 ezer halálos áldozata volt - legtöbbjük betegségek és az éhség miatt -, és kétmillió ember kényszerült otthona elhagyására. A főtitkárhelyettes szerint ott és a csádi menekülttáborokban van jelenleg a világ legsúlyosabb humanitárius válsága.

A három éve tartó polgárháborúban a kartúmi arab kormány támogatta arab milíciák és fekete bőrűek törzsei állnak egymással szemben. A béketárgyalásoknak a nigériai Abujában tartott fordulóin a felek eddig vajmi keveset haladtak előre.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.