Az osztrák dohánypiac ötödét a csempészek uralják

Az Ausztriában elszívott cigaretták 18,1 százaléka csempészáru, mondta kedden Bécsben sajtóértekezleten az Osztrák Gazdasági Kamara (WKÖ) szakértője, Peter Trinkl.

A WKÖ adatai szerint ez évente 480 millió eurós forgalomkiesést jelent az ausztriai trafikosoknak, akiket így 62 millió eurós haszontól fosztanak meg a cigarettacsempészek. A csempészett cigaretta piaci aránya Bécsben a legnagyobb (23,4 százalék), majd Burgenland (23,1) következik a feketelistán, amelyen Felső-Ausztria (20,1), Alsó-Ausztria (17,8), Tirol és Karintia (mindegyik 16,3), Stájerország (15,8O), Voralberg (11,6) és Salzburg (10,2) sorakozik egymás után.

Az adómentesen eladott cigaretták többsége Szlovéniából és Csehországból, valamint Ukrajnából és Magyarországról érkezik Ausztriába, állította a WKÖ képviselője. Hozzáfűzte, hogy Ausztriában sokan még mindig bocsánatos bűnnek tartják a cigaretta-csempészetet. A kamara ezzel kapcsolatban telefonon 2000 osztrák dohányost kérdezett ki, akiknek a 81 százaléka elképzelhetőnek tartotta, hogy "olcsóbb" cigarettára tegyen szert, kiváltképp az osztrák határhoz közeli külföldi boltok valamelyikéből becsempészve, vagy magáncsatornákon keresztül.

Herwig Heller, az osztrák pénzügyminisztérium képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy Németország keleti tartományaiban sokkal drámaibb helyzet alakult ki, mert ott a dohányáruk 32,9 százaléka csempészáru. Kifejtette, hogy az ausztriai szabályozás és a vámnyomozások szigorítása mindeddig megakadályozta az ilyen viszonyok kialakulását.

A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a csempészett és gyakran hamisított cigaretták egészségügyi kockázatot is jelentenek. Egy brit tanulmányra hivatkoztak, amely szerint az ilyen cigarettáknak átlagosan 160 százalékkal magasabb a kátránytartalmuk, valamint 133 százalékkal több szénmonoxidot és 80 százalékkal több nikotint tartalmaznak, mint az eredetiek.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.