A Falunkung szervkereskedelemmel vádolja a kínai kormányt

A kínai kormány visszautasította kedden azt a Falunkung (Falungong)vallási szekta által terjesztett "híresztelést", amely szerint a kínaihatóságok a szekta több ezer tagját ölték meg azzal a céllal, hogy jópénzért eladhassák a kivégzett szektatagok egyes szerveit.

Az amerikai külügyminisztérium egy szóvivője felszólította pénteken a pekingi kormányt a Falunkung vádjának kivizsgálására.

Liu Csien-csao (Liu Jianchao), a kínai külügyminisztérium szóvivője teljesen alaptalan híresztelésnek nevezte a szekta állítását. "Az illegális Falunkung szekta minden tőle telhetőt megtesz a nemzetközi színtéren, mindenféle fortélyt és eszközt bevet azzal a céllal, hogy megrendítse Kína társadalmi békéjét, és megmérgezze kapcsolatait bizonyos más államokkal" - mondta szokásos keddi sajtóértekezletén.

Az 1999-ben betiltott Falunkung vádja szerint a kínai hatóságok megölték "koncentrációs táborba" (javító-nevelő munkatáborba) zárt híveinek 75 százalékát, majd eladták szerveiket transzplantációs műtétekben való felhasználásra. A kínai hatóságok becslések szerint mintegy hatezer Falunkung-tagot ítéltek "javító-nevelő munkára".

A kínai hatóságok szerint a Falunkung nem valódi vallási szervezet, hanem a nyugati titkosszolgálatok által létrehozott felforgató különítmény, amely a vallási tevékenység örve alatt szociális nyugtalanságot szít, zavargásokat próbál előidézni. A hatóságok most ezt a szervezetet tekintik a legveszélyesebbnek az ország stabilitására, belső békéjére nézve.

A Falunkung Hongkongból indult ki, s rövid idő alatt hívek nagy tömegeit toborozta Kínában. Híveinek száma nem ismeretes, de becslések szerint több millióra tehető. Az 1992-ben alapított szekta tagjai vallásgyakorlásképpen különféle hagyományos kínai légzőgyakorlatokat (csikung/qigong) és a buddhizmusból átvett meditációs gyakorlatokat végeznek. A mozgalom emblémája két koncentrikus körben négy jang-jin jelképet, valamint öt, kilencven fokkal elforgatott horogkeresztet tartalmaz. (Az utóbbi nem a náci jelképre utal, hanem a régi buddhista jelkép átvételét jelenti, a Falunkung szekta semmiféle ideológiai vagy egyéb közösséget nem vállal a nácizmussal.)

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.