Súlyos helyzet alakult ki a Szentendrei-szigeten éjszaka

Súlyos helyzet alakult ki keddre virradóra a szentendrei gáton, ahol egy nehezen lefojtható buzgár ad munkát az itt dolgozó 100 katonának és 100 önkéntesnek - közölte a védelmet irányító vízügyi szakember.

A buzgár az 1,4 kilométer hosszú gát olyan pontján keletkezett, ahol a védőfal sittből és más építési törmelékből áll,  emiatt bizonytalan a tartóssága - mondta Körmendi Lukács. Az emberek  nagy teljesítményű reflektorok fényénél igyekeztek egész éjjel az  egyelőre 20 centiméteres, a gát alatt szivárgó "forrást" betömni, ám  nehezen boldogulnak e feladattal. A szivárgás köré homokzsákból  gyűrűt építettek ki, és egy úgynevezett kiegyenlítő medencét  formáltak, hogy a víz erejét ezzel csillapítsák - tette hozzá.

Ugyanakkor a gát Duna felőli oldalán a budapesti Szökőár Klub  könnyűbúvárai fóliával próbálják elzárni a buzgár útját az átázott,  nedves védfalon, ám küzdelmük kimenetele meglehetősen kétséges. A 6  gyakorlott könnyűbúvár folyamatosan váltja egymást, mert a 4-5 fokos  vízben csak rövid ideig tartózkodhatnak. A védelem vezetője kora  reggel újabb 100 katonát kért erősítésként, őket reggelre várják,  hogy bekapcsolódjanak a munkákba. A helyzet azért veszélyes, mert  itt a föld felszínétől számítva a gát mögött 3,5 méteres magasságban  hömpölyög a Duna, a gát átszakadása beláthatatlan következményekkel járna - hívta fel rá Körmendi Lukács a figyelmet. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.