A konzervjövő réme

Az MSZP ifjúsági szervezete, a Fiatal Baloldal (FIB) az idei kampányban folytat először karakteres, kifejezetten a fiatalokhoz szóló, felerészben már a virtuális térben zajló korteshadjáratot. Egy képregénysorozatról van szó, amelynek cselekményét az interneten és programajánló füzetekben követheti nyomon a megcélzott korosztály.

A FIB korábbi kampányakciói nem igazán érték el a szélesebb nyilvánosság ingerküszöbét. A szerverügy után például 100 kulcsot adtak át a Fidesznek, hogy így csillapítsák a párt "betörhetnékjét", legutóbb pedig a technozene ellen kirohanó Mikola István kapott egy CD-t, amelyről a Beastie Boys Jogod van bulizni című dalát külön is a politikus figyelmébe ajánlották. Ezek az ad hoc médiaesemények a hivatalos nagypolitika témaválasztását követték, képregényhadjáratuk viszont már önálló hangon szól.

A Konzervjövő fantázianévre hallgató folytatásos történet a Fidesz keresztény-konzervatív társadalom- és jövőképét összegző (a Professzorok Batthyány Köre által jegyzett) Szent István-terv egy-egy jellemző mondatára épül. A szó szerinti idézetek köré épített rövid, néhány kockás kis abszurdok főhősei konzervfejű konzervfiatalok, akik a Nagy Konzervtestvér intelmei szerint élik mindennapjaikat. Hol "tudatos ellenállást tanúsítanak a felesleges fogyasztásra ösztönző manipulációval szemben", és a szokott csatornák helyett inkább a Moráltévé műsorát bújják áhítattal (ez volna a jobboldal médiapolitikája), hol pedig önfeledten netező renitens kortársaikat figyelmeztetik, hogy "a válság fő oka az információrobbanás és az egész Földet beszövő információs hálózat". Egy a szexről szóló szösszenetben a vaskalapos ifjak arról értesülnek a Nagy konzervkonzultációs kézikönyvből, hogy ellen kell állniuk az öncélú kéjvágy kísértésének, minthogy a testiség kizárólag gyermeknemzés célját szolgálhatja, és csakis házasság után kerülhet rá sor. A konzervatív oktatáspolitikát karikírozó részben a bádogfejű kamaszok rövid tanakodás után arra a megállapításra jutnak, hogy "iskoláinkba vissza kell hozni az erkölcsi, vallási nevelést", mert nekik ez hiányzik onnan a leginkább. A maradi táplálkozáseszményt illusztráló kurta sztoriban egy eltévedt pizzafutárt okítanak ki arról a konzervifjak, hogy "konyhánkat ma a jellegtelen kozmopolita sokszínűség jellemzi"; egyben kikérik maguknak még a gondolatát is annak, hogy az ő magyar gyomrukba ne igazi magyar étel kerüljön.

A gunyoros tanmesék (www.konzervjovo.hu) a konzervatív politika ember- és jövőképének életidegenségét próbálják fanyar módon láttatni, s végül mind ezzel a szlogennel zárul: "Ne hagyd magad konzerválni!". Az ötletes kampányt - amelynek eredményessége pár héten belül derül ki - nyilvánvalóan egy sajátos ellentmondás ihlette. Ma Magyarországon a fiatalabb generációk tagjainak többsége a politikai jobboldalon álló Fideszt támogatja, miközben e párt éppen aktuális értékrendje jellemzően köszönő viszonyban sincs ifjú támogatóinak az életről alkotott elképzeléseivel.

Orbán Viktor a FIB tegnap bemutatott képregényfigurájaként
Orbán Viktor a FIB tegnap bemutatott képregényfigurájaként
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.