Csökkennek az egyenlőtlenségek

A nyolcvanas évek fordulóján voltak legkisebbek Magyarországon az egyenlőtlenségek. 1982-ben kezdődött a szétszakadás, 1996-ban a leggazdagabb és a legszegényebb tized közötti jövedelmi különbség már 7,5-szeres volt.

Az ezredfordulón tovább kezdett tágulni a szakadék, 2003-ban "tetőzött" nyolc körüli értékkel, majd 2005-re ismét az 1996-2000 között jellemző szintre csökkent. A Tárki számításai szerint jelenleg a szegények száma - azoké, akik az átlagjövedelem középértékének, a mediánnak, kevesebb mint feléből élnek - egymillió körül van, ez 135 ezerrel kevesebb mint két éve, de még mindig magasabb mint 2000-ben volt. A medián kétszeresénél magasabb jövedelemre - ők számítanak jómódúaknak - tavaly nagyjából 900 ezren tettek szert.

A jövedelmi "hierarchiában" betöltött helyet legerősebben - mintegy 25 százalékban - az iskolázottság magyarázza, és ennek szerepe még nőtt is az elmúlt öt évben, 1987-hez viszonyítva pedig megháromszorozódott. Az életkornak és az etnikumnak a hatása viszont csökkent az elmúlt öt évben. 1987 óta még a lakóhely életszínvonalat meghatározó jelentősége nőtt meg. Az egyenlőtlenségekben a rendszerváltás előtt ennek alig volt szerepe, míg 2000-re a harmadik meghatározó tényezővé lett.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.