Robbanásban meghalt egy palesztin ellenállási csoport parancsnoka

Robbanásban életét vesztette pénteken Gázában a Népi Ellenállás Bizottságai palesztin fegyveres szervezet egyik parancsnoka. A férfi temetésén a szélsőségesek összecsaptak a palesztin biztonsági erőkkel.

Beszámolók szerint Abu Júszef el-Kúka Gáza nyugati részén haladt fehér Subarujával, amikor a kocsi eddig tisztázatlan okból felrobbant, s szemtanúk szerint csak egy elszenesedett roncshalmaz maradt belőle. Az áldozat az izraeli rádió szerint a gázai övezeti palesztin szélsőségeseket tömörítő Népi Ellenállás Bizottságai ernyőszervezet észak-gázai parancsnoka volt, s e minőségében egy sor Izrael elleni rakétatámadásért felelős. Az izraeli hadsereg szóvivője útján közölte, nincs közük a 42 éves palesztin halálát okozó robbanáshoz.

A palesztin fegyveres csoport szóvivője előbb Izraelt okolta a robbanásért, majd palesztin biztonságiakat vádolt meg el-Kúka megölésével. Mint mondta, a Fatah mozgalom alá tartozó palesztin megelőző biztonsági szolgálat - amellyel a Népi Ellenállás Bizottságai régóta konfliktusban áll - korábban többször is megpróbálta eltenni láb alól a parancsnokot. A szóvivő nyilatkozatának elhangzása után, el-Kúka temetésén a szélsőséges szervezet fegyveresei tűzharcba bonyolódtak a palesztin biztonsági erőkkel. A lövöldözésben három ember meghalt, 25-en megsebesültek.

Előző nap Ciszjordániában egy palesztin öngyilkos merénylő négy izraeli telepest rántott magával a halálba. Az akcióért, amelyet az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai palesztin szervezet vállalt magára, s amelyet pénteken elítélt a háromnapos dél-afrikai látogatáson tartózkodó Mahmúd Abbász palesztin elnök is, Izrael a Palesztin Hatóságot tette felelőssé. Az izraeli hadsereg péntek reggel lezárta a Ciszjordánia északi és déli részét egymással összekötő utat.

Mahmúd Abbász Fokvárosban felszólította a nyugatot, ne függessze föl a palesztinoknak eddig folyósított segélyt. Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ - a közel-keleti közvetítő kvartett tagjai - csütörtökön arra figyelmeztettek, a Hamász iszlámista szervezet által megalakított új palesztin kormány hivatalba lépése "óhatatlanul hatással lesz a (palesztinoknak nyújtott) közvetlen segélyekre". Abbász elnök pénteken a Dél-afrikai Köztársaságban úgy fogalmazott, "nem lenne szabad a palesztin népet megbüntetni azért, mert a demokráciát választotta".

A pénzforrások elzárásának ügyére a Hamász politikai irodájának vezetője is kitért pénteken a ciszjordániai Rámalláhban összegyűlt 3 ezres tömegnek kihangosított szónoklatában. A szíriai száműzetésben élő Háled Mesaal beszédében kijelentette: "a Hamászt nem fogja megtörni" a nyugatnak a mozgalom által alakított kormánnyal szembeni bojkottja, sem a segélyektől való megfosztással fenyegetés. A palesztinok a gyűléssel Ahmed Jaszin sejk, a két éve, 2004. március 22-én megölt Hamász-alapító emlékének adóztak. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.