Választási csalások 2002

Az alábbiakban a 2002-es panaszokból közlünk válogatást, amelyből látható: nincs új a nap alatt. Például a láncszavazás néven elhíresült módszer sem ismeretlen.

Az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) 2002-ben a parlamenti választásokkal kapcsolatban csaknem ötszáz bejelentés érkezett, ám ezek többségét a testület érdemben nem vizsgálta meg. A helyi választási bizottságokhoz ennél vélhetően jóval több beadványt juttattak el, ám ezekről nem készült semmilyen összesítés. Így csupán annyi bizonyos, hogy olyan, a szavazás kimenetelét befolyásoló súlyos törvénysértésről, amely miatt a voksolást meg kellett volna ismételni, az OVB, illetőleg a területi választási szervek egyetlen esetben sem szereztek tudomást. A választások tisztaságát és az eredmény megállapításának törvényességét mégis sokan kétségbe vonták-vonják; például a MIÉP ötszáz rendbeli választási bűncselekmény miatt tett feljelentést, igaz, a rendőrség a nyomozást minden esetben megtagadta.

Az alábbiakban a 2002-es panaszokból közlünk válogatást, amelyből látható: nincs új a nap alatt. Például a láncszavazás néven elhíresült módszer sem ismeretlen. Az már más kérdés, hogy a parlamenti pártok az elmúlt négy esztendő alatt miért nem igyekeztek valamilyen megoldást találni az efféle visszaélések megelőzésére, s miért csak most akarták az OVB állásfoglalását kikényszeríteni.

“Közismerten fennáll annak elvi és több választópolgár által megerősítetten gyakorlati lehetősége, hogy a következő visszaélést lehessen elkövetni: a szavazáskor valamely párttal szimpatizáló választó a szavazólapot a fülkében nem a borítékba, hanem a zsebébe teszi, és a dobozba csak üres borítékot dob. A szavazásról így távozó polgár az általa befolyásolni szándékozott szavazásra jogosultnak a megfelelő jelölt és/vagy párt megjelölését követően átadja a szavazólapot azzal, hogy a szavazókörben akként járjon el, hogy a bizottság által átadott és lepecsételt lapokat tegye zsebre és a borítékba azokat a szavazólapokat tegye, amelyeket az »agitátortól« kapott és így dobja be a borítékot." (Az ilyen és hasonló ügyekkel - miután bizonyítékokkal egyetlen bejelentő sem szolgált - érdemben egyetlen választási bizottság sem foglalkozott - a szerk.)

“Választási csalás egyik módja: egy pesterzsébeti espressóban hallottam ismeretlen személytől, hogy a választás napján több ezer forintot lehetett kapni a csalásra felbujtó 'jótékony embertől' a két, még ki nem töltött, de a bizottság által már lepecsételt szavazólapért (az első fordulóban a választóknak egyéni és listás szavazólapokat adnak - a szerk.). Ezt könnyen meg lehetett oldani úgy, hogy az erre vállalkozó a bizottságtól átvett és lebélyegzett szavazólapot a fülkében nem tölti ki, hanem zsebre teszi, és üres lezárt borítékot dob be az urnába. A zsebébe rejtett szavazólapot észrevehetetlenül hozza ki, majd átadja a 'jótékony embernek', cserébe megkapja a több ezer forintot (5-8 ezer Ft a beígért pénz)."

“Kedves Barátaim! Szörnyű dologra derült fény. A szavazatszámlálás után senki sem értette, miként került némely borítékba több teljesen érvényes szavazólap... A megoldás tragikusan egyszerű: annak fizettek, aki üresen kihozta a szavazólapját, és átadta a kapcsolattartónak. Ezek aztán rendben kitöltötték, és a következővel beküldték. A csalókat segítette a fülke sérthetetlen magánya" - olvasható egy névtelen e-mailben. A Professzorok Batthyány Körének tagjai ezért kezdeményezték: az OVB tegyen közzé olyan állásfoglalást, amely szerint “érvénytelen az olyan boríték, amelyben több szavazat van".

“Aki nem fog a Fideszre szavazni, az ne számítson a csirkére, amit osztani fognak (...) Öt-tíz csirke fog jutni egy családra (...), aki nem szavaz a Fideszre, nem kap az ingyen csirkéből..." - így próbálta meg befolyásolni a választókat a két választási forduló között a kisvárdai cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, aki a csirkeosztást hangosbeszélőn kürtölte világgá. Jószerivel ez az egyetlen ügy, amely a bíróságon végződött, és a helyi bíróság két személyt a választási rendje elleni bűntett elkövetése miatt 300-300 ezer forint pénzbüntetéssel sújtott.

“Tisztelt Bizottság! Felhívom szíves figyelmüket az esetleges választási csalásra, mégpedig a következő eset leírásával, ami megtörtént itt T...-n. A volt MSZP-s polgármester és barátai egész nap fuvarozták a szavazókat a szavazóhelyiséghez. Három-négy embernek az volt a dolga, hogy az idős embereket, nyugdíjasokat vitték be szavazni."

“Már hetekkel korábban értesültünk olyan esetről, melyben egy nyugdíjas embert adminisztratív módon az élő személyek közül az elhunytak közé soroltak, mikor pedig az illető jelentkezett, hogy még él, visszaminősítették a meghaltak közül az élők közé. Vajon amikor ezt megtehették egyetlen élővel kapcsolatban, nem tehették-e meg azokkal is, akik már tényleg meghaltak? Mert ha ilyet meg lehetett tenni, akkor olyan személyek 'keletkeztek', akiknek a nevén személyi igazolvány és lakcímkártya igényelhető tetszőleges lakcímre. Így megvalósítható, hogy egyetlen szavazó több meghalt ember nevére kiállított személyi igazolvánnyal is rendelkezzen és egynél többször is szavazzon."

“A Hajdú-Bihar megyei 3. számú választókerületben választási csalásba keveredett az Új Baloldal: 29 elhunyt személy nevében adott le választási ajánlószelvényeket jelöltje javára, és 150 db dupla ajánlást. Beigazolódott a »történelmi« Szociáldemokrata Párt (SZDP) véleménye, hogy rossz és antidemokratikus a választási törvény."

“Alulírott A. L. és L.-né azt kifogásoljuk, hogy a választáskor a választási bizottság a szavazólapot boríték nélkül adta a kezünkbe, azzal, hogy ez így teljesen rendben van." (Fidesz Demokráciavonal)

“A ... szavazókörben voltam választani, ahol a következőket tapasztaltam. A 3 db szavazóurna teteje szabályosan le volt ragasztva és pecsételve. Viszont az urnák jobb- és bal oldali éle nem volt sem leragasztva, sem lepecsételve. A választási irodán bemutattam, hogyan lehet benyúlni az oldalán, s jelképesen szavazólapot betenni, illetve kivenni."

“Arról érdeklődnék, hogy nem minősül-e a kampánycsend megsértésének, hogy az M 1 televízó április 6-án, a választások előestéjén a 6:3 című magyar filmet vetítette, melynek főszereplője Eperjes Károly közismerten elkötelezett a Fidesz-MDF irányában?"

“L. G. Kaposvár ... alatti lakos bejelentem, hogy (április 20-án, tehát már a kampánycsend idején - a szerk.) hajnali háromnegyed 4 és 4 óra között két fiatal zseblámpával világították a postaládát, és amikor a kapuhoz álltam, elszaladtak. A postaládából még kilógott az általam behozott Városkép- és egy MSZP- szórólap." (Fidesz Demokráciavonal)

“A. J.-né a Debrecen ... számú szavazókörben kívánta leadni szavazatát, azt tapasztalta, hogy a sorban előtte állóktól a szavazatszámláló bizottság a személyazonosságuk igazolását semmilyen módon nem kérte, tőle sem. Miután leadta szavazatát, tanácsot kért a (...) választási visszaélésekkel kapcsolatos telefonszámon, ahol azt tanácsolták, hogy a helyszínen vetessen fel jegyzőkönyvet. A jegyzőkönyv felvételét a szavazatszámláló bizottság tagjai megtagadták." (Fidesz Demokráciavonal)

“A Népszabadság április 16-i számában Hét szakszervezet és az MSZP című cikk arról ad híradást, hogy az ott említett szakszervezetek közleményükben azt kérik »tagjaiktól és a munkavállalóktól, hogy a választások második fordulójában szavazzanak az MSZP-re«. A cikkben felsorolt pártok azzal, hogy munkavállalói érdekvédelmi szervezetekkel választási együttműködési megállapodást kötöttek, a szakszervezeti képviselőkön keresztül behatoltak a munkahelyekre..."

“Alulírott C. J.-né, mint pártonkívüli magyar állampolgár, kérem, engedélyezzék, hogy 2 (kettő) szavazókör első fordulós választási iratait megtekinthessem, azt tételesen és részletesen átvizsgálhassam, minden ágában ellenőrizhessem."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.