A Századvég szerint a Gyurcsány-kormány folytathatja

A Századvég második Gyurcsány-kormányt, hárompárti, MSZP-SZDSZ többségű parlamentet jósol a választások eredményeként a friss közvélemény-kutatási adatok alapján - derül ki az intézet MTI-hez pénteken eljuttatott mandátumbecsléséből.

Nézze meg frissített interaktív grafikánkat!

A négy közvélemény-kutató intézet március 15-e utáni mérései alapján felvázolt öt forgatókönyv egyetlen kivétellel a jelenlegi országgyűlési többség újraválasztását vetíti előre. A mostani kormánytöbbség újraválasztását valószínűsítő becslések közül az első a Szonda-Ipsos adatfelvételére épül. Eszerint hárompárti parlament és a Gyurcsány-kormány ismételt megalakulása várható 202 MSZP-s, 172 Fidesz-KDNP-s és 12 SZDSZ-s képviselővel.

A második forgatókönyv a Gallup eredményein alapul és hasonló összetételű parlamentet feltételez, itt azonban csupán 16 mandátumos MSZP-SZDSZ-többség adódik. A harmadik és a negyedik forgatókönyv a Medián és a Marketing Centrum egymáshoz nagyon közel álló adatainak számtani átlagára épül. A szimulációk előkészítésekor azonban az SZDSZ bejutását tekintve két külön variációval számolt a Századvég.

A Medián és a Marketing Centrum eredményének átlagából is a második Gyurcsány-kormány megalakulása következik, de az előzőekhez képest mérsékeltebb mandátumfölénnyel. Azonban a két intézet adatainak átlagára épülő forgatókönyvnél az SZDSZ 5 százalék alatti listás szereplése esetén már a balliberális mandátumtöbbség sem biztos. Ebben az esetben ugyanis a Fidesz-KDNP lista mandátumtöbbségének esélye 35 százalék.

Az ötödik forgatókönyv a négy közvélemény-kutató intézet márciusi adatainak átlagára épül. Ennek alapján az MSZP listás országos összesített szavazatelőnye 1,5 százalékpont, az SZDSZ bejut a parlamentbe és ezzel a jelenlegi koalíciónak 27 mandátumnyi többsége lesz a választások után. A Századvég Politikai Elemzések Központja "további kettő, tisztán hipotetikus forgatókönyv elemzését is elvégezte".

"A választások első fordulója előtt igencsak egyhangú képet festő előrejelzések mellett érdemesnek tűnt olyan forgatókönyvek vizsgálata is, amelyek 2002-es választásokhoz hasonló kimenetellel, vagyis a közvélemény-kutatói előrejelzésekhez képest fordított befutói sorrenddel számolnak" - olvasható az elemzésben.

A két "hipotetikus" forgatókönyv szerint egyszázalékos Fidesz-KDNP előny esetén, ha az SZDSZ bejut a parlamentbe, az továbbra is a jelenlegi kormánykoalíciónak kedvez, az SZDSZ kiesése esetén viszont már az egyszázalékos listás Fidesz-előny is kormányváltáshoz vezetne.

Amennyiben a Fidesznek 3 százalékpont körüli listás előnye lenne az MSZP-vel szemben, és az SZDSZ 5 százalék körüli listás országos összesített eredménnyel kerülne be a parlamentbe, a balliberális koalíció nem tudna mandátumtöbbséget szerezni - tartalmazza a Századvég elemzése. A becslések figyelembe vették a Fidesz és a KDNP választási szövetségét, továbbá hogy az MSZP és az SZDSZ között a jelöltek visszalépéséről szóló megállapodás jöhet létre a választások második fordulójában.

A Századvég hasonló, közvélemény-kutatásokra épülő januári mandátumbecslése még minden esetben a Fidesz kormánytöbbségét valószínűsítette, februárban pedig az öt forgatókönyv közül csak az egyik esetben adott esélyt a mostani kormánykoalíció újraválasztásának. (MTI)

Nézze meg frissített interaktív grafikánkat!

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.