Orbán-villa: értékbecslés csak szemle alapján

Készülhet-e minden kérdést megválaszoló szakértői értékbecslés Orbán Viktor Cinege utcai ingatlanegyütteséről? Ma az Országgyűlés mentelmi bizottságának kell választ adnia e kérdésre, ám a szakvélemény elkészítéséhez a Fidesz elnökének együttműködésére is szükség lenne - az értékbecslést ugyanis csak helyszíni szemle alapján lehet elvégezni.

Rajzok, alaprajzok, gépészeti számítások és részletes tervek - immár a honatyák is megismerkedhetnek Orbán Viktor szabadság-hegyi ingatlanberuházásának részleteivel, és gondolkodhatnak arról: a projekt nagyságrendje összhangban áll-e a pártelnök vagyonbevallásában megjelölt forrásokkal. A XII. kerületi önkormányzat jegyzője ugyanis megküldte Géczi József Alajosnak, az Országgyűlés mentelmi bizottsága elnökének a Cinege utcai építkezés részletes engedélyezési dokumentációját. (Tavaly ugyanennek a kérésnek még nem tett eleget az önkormányzat, igaz, akkor a volt kormányfő meggazdagodását vizsgáló bizottság kérte a papírokat. Orbán Viktor is csak az építési engedély szöveges, rendelkező részét tette közzé saját honlapján, azt is csak a bizottság működésének utolsó napján.)

A részletes tervek megismerése azért fontos, mert azok alapján már minden kétséget kizáró becslést lehetne készíttetni az építkezés költségeiről, így megítélhető lenne, hogy a Fidesz elnöke

1. a vagyonbevallásában pontosan tüntette-e föl a birtokában levő ingatlant, illetve

2. a vagyonbevallásából kitűnő jövedelmei elegendőek voltak-e az építkezésre.

Géczi József Alajos a hét elején azért hívta össze a parlamenti grémiumot, mert a dokumentációból az ingatlanberuházás értéke "az első rátekintésre mindenféleképpen nagyobbnak tűnik", mint eddig gondolta. Végleges, megkérdőjelezhetetlen ítéletet azonban csak igazságügyi szakértő alkothat, az ezzel foglalkozó intézet viszont csak helyszíni szemle alapján készítené el a becslést.

A bizottság mai ülésére meghívták Orbán Viktort is, ő azonban szerdán egy laptársunknak adott interjúban jelezte: nem megy el a tanácskozásra.

A mentelmi bizottság Déri Balázs, a stop.hu internetes portál főszerkesztőjének bejelentése nyomán kezdett foglalkozni az Orbán-villával. Déri szerint több tízmillió forintnyi különbség fedezhető fel Orbán Viktor bevallott vagyona, ingatlanjainak értéke, illetve a volt kormányfő által a vagyona eredetét vizsgáló bizottság előtt elmondottak között. A mentelmi bizottság elnöke ezért január elején friss vagyonbevallást kért a Fidesz elnökétől, aki ennek egy hónappal később, a minden honatya számára kötelező éves vagyonbevallás leadásával tett eleget. Ekkor kiderült, hogy a ház akkora, mint amekkoráról - bár a Fidesz szóvivője ezt sérelmezte - lapunk korábban beszámolt, továbbra sem látszott azonban az, hogy miből finanszírozták, finanszírozzák az Orbán szerint további másfél éven át folytatódó építkezést.

A politikus vagyonnyilatkozatában így írt: "az ingatlan felújítása és bővítése 2007 júliusában fejeződik be az építési engedély szerint. Jelenleg ideiglenes használatbavételi engedély alapján lakunk; 211 négyzetméter lakótér + 21 négyzetméter pince + 61 négyzetméter padlástér." Információnk szerint a mentelmi bizottság elé került tervek ezenkívül egy 81,90 négyzetméteres, három autó számára alkalmas föld alatti garázst, egy kerti pergolát és egy 31,40 négyzetméteres tárolót is tartalmaznak. Ezek létrehozása és a ház bővítése, a tervekben feltüntetett igényes burkolatok, minőségi építési anyagok, korszerű gépészeti megoldások és berendezések költséges munkálatokat sejtetnek. Mindennek finanszírozásáról ugyanakkor Orbán Viktor 2005 júliusában annyit mondott: a ház megvásárlására 75 millió forintot, a felújításra, a 35 négyzetméteresnek mondott bővítésére - mozgósítva a család minden tartalékát és bankkölcsönt is igénybe véve - összesen mintegy 20 milliót költött.

Az ezzel összecsengő adat a volt miniszterelnök és felesége vagyonnyilatkozatában olvasható is: 20 millió forint jelzáloghitel. Lévai Anikó nyilatkozatában szerepel ugyan egy ötmillió forintos jelzáloghitel, ám az a felcsúti földvásárlást és - szakértők által 30-40 millió forintos költségűnek becsült - ottani építkezésüket szolgálja. Orbán a vagyonbevallásában ezenkívül már csak egy 3,5 millió forintos, a szüleitől kapott kölcsönt tüntet föl, ez azonban kevésnek tűnik a másfél évi építkezéshez.

A pártelnök tiszteletdíja havi 662 ezer forint, amit a képviselői alapilletmény, illetve a frakcióvezető-helyettesi pótlék havi bruttó egymillió-nyolcvankétezer forintra egészít ki. Ebből kell tehát megoldani a héttagú, egykeresős család megélhetését, a 28,5 millió forint hitel és kamatai törlesztését, továbbá a még másfél éven át zajló építkezés folyamatos finanszírozását.

Egy lap a dokumentációból: az Orbán-ház északi homlokzatának építési terve
Egy lap a dokumentációból: a ház tervezett északi homlokzata
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.