Az NNI nyomoz a bombaügyben

Terrorcselekmény előkészítésének gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). A rendvédelmi szervek nem "vakrepülést" végeznek.

Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár korábban jelezte: már név szerint azonosíthatók azok a személyek, akik információik szerint robbantásokkal kívánják destabilizálni a magyar közéletet. Egyikük egy magyar nemzetiségű szlovák állampolgár, Sátor Lajos, akiről azt feltételezik, hogy köze volt az Aranykéz utcai robbantáshoz és egy Dunaszerdahelyen történt, tíz halálos áldozattal járó leszámoláshoz. Úgy tudjuk: a háromfős "robbantócsoport" magyar nemzetiségű feje igen magasan áll a szlovák szervezett bűnözők hierarchiájában. A több tucat ember meggyilkolásával vádolt Sátor ellen elfogatóparancs van érvényben.

Szlovákiában azonban megkérdőjelezik a fenyegetés valós voltát. Bugár Béla, a parlament ügyvezető elnöke, a Magyar Koalíció Pártjának vezetője azt firtatta: vajon nem provokációra használták-e fel a szlovák titkosszolgálatot (SIS) a magyarországi választások ügyében. (A SIS hívta föl ugyanis a magyar társszervek figyelmét a veszélyre.) Bugár azt tudakolja Ladislav Pittnertől, a SIS igazgatójától: mennyire pontos és vajon hitelesített-e a magyaroknak küldött információ. Szerinte ugyanis megeshet, hogy a magyar és a szlovák szervezett bűnözés köreinek információszivárogtatásra épülő zavarkeltési játszmájáról van szó. A szintén szkeptikus Sme című szlovák lap Gyurcsány Ferenc mondatára hegyezi ki tegnapi cikkét, hogy "megvédjük az államot". Ha a merényleteknek csak a legkisebb esélye is lenne, akkor az MSZP-nek le kellene mondania rendezvényét.

Tegnap egyébként összehívták a főváros védelmi bizottságának rendkívüli ülését, amely után Lapid Lajos, a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese azt mondta: több száz rendőr biztosítja majd a két nagy párt hétvégi nagygyűlését. Céljuk a megelőzés, de a a partnerszervezetekkel együtt felkészültek a rendkívüli események kezelésére is. Azt kérte ugyanakkor, hogy "ne teszteljék a szervezőket, a rendőrséget, a biztonsági szolgálatokat". A megzavarókkal szemben a hatályos jogszabályoknak megfelelően intézkednek. Demszky Gábor főpolgármester közölte, hogy a hétvégi nagygyűléseken beléptetőrendszert működtetnek majd. Utóbb a Fidesz és az MSZP is jelezte: nem állítanak föl beléptetőrendszert.

A befolyás eszköze?

Merényletekkel könnyen befolyásolni lehet egy demokratikus választás kimenetelét - mondta lapunknak Rolf Tophoven német terrorizmuskutató. - 2004 márciusában a madridi vonatrobbantások is hozzájárultak a választásokon esélyes Aznar-kormány vereségéhez, igaz, főként azért, mert Aznar a baszk ETA-ra akarta hárítani a felelősséget. A későbbi győztes szocialista Zapatero viszont a kampányban azt ígérte, hogy hazahozza Irakból a spanyol csapatokat. A merénylettel tehát a terroristák egyértelműen beavatkoztak a választásokba, és ha úgy tetszik, elérték a céljukat: a spanyolok tényleg kivonták csapataikat Irakból. Van rá példa, hogy a merényletek éppen a kormányt erősítik, Izraelben a politikusok kemény fellépése, a megtorlások csaknem mindig növelik a támogatottságot.

A magyarországi fenyegetések Tophoven szerint főként a lakosság elbizonytalanításához vezethetnek. Egyrészt csökkenhet a választási részvétel, másrészt felsorakoztathatja a választókat a jelenlegi kormány mögé, hiszen ők vannak abban a helyzetben, hogy "megvédjék" a társadalmat. Ha viszont a fenyegetések beigazolódnak, és bekövetkezik a merénylet, a dolog a visszájára fordulhat: ez ugyanis a kormány gyengeségét bizonyíthatja a választók szemében, hiszen az információk ellenére sem volt képes megakadályozni a merényletet. (Berlini tudósítónktól)

Lapid Lajos rendõrfõkapitány-helyettes  és Benkovics Zoltán polgári védelmi igazgató érkezik a sajtótájékoztatóra
Lapid Lajos rendõrfõkapitány-helyettes és Benkovics Zoltán polgári védelmi igazgató érkezik a sajtótájékoztatóra
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.