Kupa Mihály: Nem lesz nagy gőzerő

Se nem jobb, se nem bal - nyilatkozta Kupa Mihály, aki nagyon elégedett lenne, ha a Centrum "a parlamenti küszöbön átesne". A párt jelöltjei nem lépnek vissza sem az MSZP, sem a Fidesz javára.

- Adócsökkentésről szó sem lehet! - jó ötlet ezzel kampányolni tíz nappal a választások előtt?

- A választóknak reálisan meg kell mondani, hogy mit lehet tenni a mostani pénzügyi helyzetben, és mit nem. A Centrum azt mondja, hogy az adókat nem lehet csökkenteni. A tb-járulék esetén a munkaadói oldalon el tudunk képzelni egy 2-3 százalékpontos mérséklést.

- A Fidesz által tervezett 10 százalékpontos tb-járulék-csökkentés államcsődhöz vezetne?

- Olyan könnyen államcsődöt csinálni sem lehet, de azonnali pozitív eredménye biztosan nem lenne. Egy ilyen 10 százalékpontos csökkentéssel a tb-költségvetés elszállna. Ezermilliárdos ugyanis a tb hiánya, ha erre rárakunk még hatszázat... el lehet képzelni! Akkor az egészségüggyel, a nyugdíjjal baj lesz! Mi ezért kampányolunk azzal, hogy tessék reálisan nézni a helyzetet.

 

- Milyen kampány ez? Olykor Kupa Mihály feltűnik a képernyőn, de hol van a Centrum?

- Kampányolunk, közel 90 választókörzetben lehet a Centrum jelöltjeire szavazni.

 

- Van Centrum-szlogen?

- Az egyik szlogen az "Emberség, józan ész, tiszta szó", a másik az "Egészség, tudás, megélhetés" lesz. Óriásplakátok nincsenek, tévés spotok lesznek, de csak az utolsó héten. S olyan nagy gőzerő sem lesz.

 

- Azért így nehéz lesz elérni az öt százalékot.

- Nagyon elégedett lennék, ha a küszöbön átesnénk.

 

- Hogyan szól a program?

- Biztonság és tisztességes verseny, kiszámítható szabályozás, a közbeszerzési törvény módosítása, mérsékelt háromkulcsos adórendszer, a felső kulcsot lejjebb kellene húzni 30 százalék alá, még nem tudom pontosan, ki kellene számolni.

 

- S ha bekerülnének a parlamentbe...

- Se nem jobb, se nem bal, de ha egy jó kormány van, azaz egy jó program, azt azért kívülről támogatnánk, amíg ésszerű.

 

- A megszorító intézkedésekhez, esetleg egy Bokros-csomaghoz partner lenne?

- Nem lesz szükség Bokros-csomagra. De a maastrichti kritériumoknak előbb vagy utóbb meg kell felelni. Úgy tűnik, az MSZP és a Fidesz is arra számít, hogy megússza valahogy 2007-ig, akkor meg úgyis jön az uniós pénzeső. Csakhogy ehhez az államháztartási és az önkormányzati forrásokat is meg kell teremteni! Ahhoz vagyok partner, hogy ha már ilyen nagy pénz érkezik, a felhasználásának a feltételeit megteremtsük. Két-három év alatt rendet kell tenni, egy év alatt ugyanis nem lehet.

 

- Vállalna kormányzati posztot?

- Nem hiszem, de talán megfontolnám.

 

- A napokban azt nyilatkozta, vállalná, hogy Orbán Viktornak közgazdasági tanácsokat adjon.

- Nekem sem Orbán-, sem Gyurcsány-fóbiám nincs, nem is értem ezt az őrületes szembenállást. Tanácsadói szerepet vállalnék.

 

- A Centrum jelöltjei az MSZP vagy a Fidesz javára lépnek viszsza? A 2002-es választásokon a második fordulóban a szocialistákat támogatták, a pártból emiatt távoztak a konzervatívok, a kereszténydemokraták és az MDNP-sek képviselői.

- Most ilyen nem lesz, senkinek a javára nem lépünk vissza.

Sem Orbán-, sem Gyurcsány-fóbiám nincs
Sem Orbán-, sem Gyurcsány-fóbiám nincs
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.