Serpák a blogfaluban

A gyakorlott blogírók tudják, hogy naplójuk vezetésével óhatatlanul is bekerülnek egy virtuális közösségbe, amelyek alakulását különböző szerkesztési megoldásokkal már a blogszolgáltatók is segítik. Így ezeknek az online tartalmaknak bizonyos “közös olvasásáról" beszélhetünk.

A tartalom közösségen belüli szervezését már több szolgáltatónál is a legaktívabb bloggerek közül kiválasztott “serpák” segítik, akik kijelölhetnek egyes bejegyzéseket vagy akár teljes blogokat is, amelyeket arra érdemesnek találnak. Egy mechanizmus segítségével ezek a tartalmak címlapra kerülnek, amelyhez további tájékozódást többek között az olvasási statisztikák és a frissülő blogok listája adhat. A tartalmi szerveződéssel párhuzamosan egy virtuális közösség is szerveződhet, így a bloggerek, hozzászólók és serpák egy jól működő “blogfalut” is építhetnek, ahol a “hagyományos” közösségekhez hasonlóan szakmai, baráti és “szomszédi” kapcsolatok alakulnak ki.

Értékes tartalmak születnek

A “blogfalvakban” egyfajta “közös olvasás” zajlik tehát, ami az online és offline média jellegzetes különbségét mutatja. A bloggerek egymás közti kommunikációja - ami nem feltétlenül jelent szoros értelemben vett információcserét – szintén segíti ezt, hiszen a legtöbb helyen alkalom van más blogok és egyéb cikkek, utalások belinkelésére is. Az így gyűrűző információk elősegíthetik az online-tartalmak szűrését, tematizálását, mellyel egy szélesebb közönség számára is olvashatóvá válnak. Ezzel a tartalomtermeléssel és szerkesztéssel ingyen és nagy mennyiségben termelődnek a “cikkek”, bár azzal a szolgáltatók is tisztában vannak, hogy az olvasási statisztikák és a kiemelések mellett további eszközök szükségesek az értékes tartalmak kiemeléséhez – mondta a blogok “civil szerkesztőit” serpának elnevező Dobó Mátyás, a Blogter tartalomigazgatója, aki egyébként “doransky” néven blogol.

Terápiás céllal is jól működik

Pszichológusok véleménye szerint a blog terépiás céllal is jól használható. Segíthetnek a természeti katasztrófák túlélőinek, a szeretteiket elvesztett embereknek, de az alkoholizmus leküzdésében vagy egyéb személyes probléma megoldásában is hatékonyan léphetnek fel. Maguk a bloggerek is hisznek benne, hogy az online-naplóírás egyfajta terápia. Az Egyesült Államokban már van olyan kórház, amelynek betegei egy külön oldalon szabadon vezethetik a blogjukat, és a kísérlet olyan sikeres, hogy a kitalálók már videóblog elindításán gondolkodnak.

A cenzúra elllen

A különböző vállalatok tartanak a blogoktól, mert az alkalmazottak webes naplói potenciális biztonsági fenyegetést jelentenek számukra. Mint mondják, a munkaidőben végzett blogírás rontja a termelékenységet, és a személyes naplókban megjelenhetnek bizalmas, céges információk, akár kritikák is, amelyek csorbíthatják az adott vállalat jó hírét. A szólásszabadságot támogató Újságírók Határok Nélkül (Reporters Without Borders) szervezet azonban erre is talált megoldást. Bloggereknek szóló cenzúraellenes útmutatót adott ki azokban az országokban - többek között Kínában és Iránban is - ahol túl szigorú az internet ellenőrzése.

A gyűjtemény fejezeteiben a névtelen online-naplóírás fogásait, illetve a cenzúra megkerülésének különböző technikáit ismertetik a szerzők. A kézikönyv az interneten ingyen letölthető angolul, franciául, kínaiul, arabul de még farszi nyelven is. Julien Pain, a szervezet újságírója a könyv bevezetőjében arról ír, hogy kizárólag a bloggerek szolgáltatnak független szemszögből megfogalmazott híreket, vállalva a kormány esetleges nemtetszését, vagy egy jogi eljárást.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.