A pártok nem akarnak beléptető kapukat a nagygyűlésükön

A biztonság érdekében beléptető kapukat hoz létre a hétvégi nagygyűlésekre a rendőrség a rendezvények szervezőivel közösen - mondta a főpolgármester a fővárosi védelmi bizottság rendkívüli ülése után. Az MSZP és a Fidesz azonban nem akar ilyen kapukat a maga gyűlésén.

A testület összehívását Demszky Gábor kezdeményezte annak kapcsán, hogy titkosszolgálati információk szerint bizonyos bűnözői körök robbantásos merényletet terveznek Budapesten.

Demszky azt kérte a hétvégi pártrendezvényekre kilátogató emberektől: lehetőség szerint ne vigyenek magukkal táskát, hogy a beléptetés gyorsabb lehessen. Mint mondta, a szakszolgálatok tájékoztatása szerint a fenyegetettség miatt indokolt a fokozott készültség és az óvatosság, de félelemre nincs ok.

Lapid Lajos, a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese azt mondta: több száz rendőr biztosítja majd a rendezvényeket és fokozott ellenőrzéseket tartanak a környéken. A rendőrség ellenőrizni fogja a területet, tűzszerészeti átvizsgálás lesz.

Lapid Lajos arra kért mindenkit, hogy "ne teszteljék a szervezőket, a rendőrséget, a biztonsági szolgálatokat". A rendezvények megzavaróival szemben a hatályos jogszabályoknak megfelelően intézkednek.

Lapid elmondta, hogy például az Andrássy úti rendezvényen a Dózsa György út és az Oktogon között a beléptető helyek a keresztutcáknál lesznek. Ezt elsődlegesen a rendezők biztosítják majd, azonban azokon a helyeken, ahol "védett vezető" fog áthaladni, ott a beléptetés még szigorúbb lesz.

Ezzel szemben Szigetvári Viktor, a szocialista párt kampányigazgatója bejelentette, hogy nem lesznek beléptető kapuk a párt budapesti nagygyűlésén.

"A korábbi kijelentésekkel ellentétben, a szombati MSZP-s nagygyűlésen mind a Köztársasági Őrezreddel, mind a biztosító hatóságokkal egyetértésben nem állítanak fel beléptető kapukat" - mondta Szigetvári Viktor.

"Nyilvánvalóan elemi érdeke a szervezőknek, hogy a lehető legtöbben, a lehető legnyugodtabban, normális polgári délutánt eltölthessenek az MSZP meghívására" - jelentette ki.

Szigetvári Viktor hangsúlyozta: a hatóságok ellátják a védett személyek védelmét, de ez nem jelenti azt, hogy beléptető kapukat állítanának fel bárhol a rendezvény helyszínén.

A Fidesz sem állít fel beléptető kapukat április 2-i, Kossuth téri rendezvényén - közölte Nyitrai Zsolt kampányfőnök-helyettes csütörtökön. "A magyar szolidaritás napjára minden békés érdeklődőt szeretettel és nagy tisztelettel várunk, természetesen a Fidesz nem állít fel beléptető kapukat a rendezvényre" - közölte a politikus.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.