A Jobbik tüntet április 4-én, a MIÉP nem

A Jobbik Magyarországért Mozgalom több ezer főt vár április 4-én, Budapesten a Szabadság térre, ahol a szovjet emlékmű eltávolítását fogják követelni - mondta Szabó Gábor kampányfőnök csütörtökön, megjegyezve, hogy a tüntetés a MIÉP ódzkodása miatt a Jobbik külön kampányrendezvényévé alakult át.

Szabó Gábor, a magát az antiliberális pártként meghatározó Jobbik pártigazgatója, egyben kampányfőnöke, úgy fogalmazott: jól érzékelhetően vita van a Harmadik Utat alkotó két szervezet között, de ez technika jellegű.

Csurka István, a Jobbikkal választási szövetséget alkotó MIÉP elnöke kedden hamis híresztelésnek nevezte, hogy a MIÉP-Jobbik április 4-én bármilyen gyűlést szervezne a Magyar Televízió elé vagy máshová.

A Budapesten, az Almássy téri Szabadidő Központban tartott nagygyűlés előtti sajtótájékoztatón kifejtette: a szovjet emlékművet természetesen le kell bontani, de ezzel ma már nem lehet kampányolni. A Jobbik által a térre meghirdetett gyűlést egy-két ember magánakciójának nevezte, hozzátéve, szeretné, ha rendet raknának a Jobbik soraiban.

Azt mondta, a MIÉP-Jobbik képviselőjelöltjei folytatják országos kampányukat, és az egykori ünnepen semmit nem kívánnak tenni. A magyarság április 4-ét mint rossz emléket régen elfelejtette - fűzte hozzá.

Ugyancsak kedden a MIÉP-Jobbik azonban közös közleményt juttatott el az MTI-hez azzal, hogy a rendőrség jegyzőkönyvbe vette az április 4-i demonstrációjukat. "A főváros szívében máig megmaradt, sírok nélküli szovjet emlékmű a rendszerváltozás szégyene. A megszálló kommunisták obeliszkjét a magyar szabadságról elnevezett téren semmiképp se tűrhetjük!" - olvasható a közleményben.

Szabó Gábor arra a kérdésre, nem apasztja-e a nemzeti radikális választási szövetség népszerűségét a két párt vitája, úgy felelte: annak lenne ilyen hatása, ha a nyilvánosság előtt boncolgatnák "az ilyen technikai jellegű problémákat". A Harmadik Út létrejötte óta több rendezvényt szervezett vagy csak a MIÉP, vagy csak a Jobbik; az április 4-i rendezvény a Harmadik Út kampányát erősíti - mondta.

Szabó Gábor cáfolta a Harmadik Út társelnökének azon kijelentését, hogy egy-két ember magánakciójáról van szó. Mint mondta, a rendezvényről a Jobbik elnöksége döntött.

Az egyórásra tervezett megmozdulással a Jobbik hagyományt követ, hiszen különböző nemzeti civil szervezetek évek óta rendezvényt tartanak ezen a napon az emlékmű eltávolítása érdekében - fejtette ki a Jobbik kampányfőnöke, aki szerint a szovjet katonai emlékműnek szoborparkban lenne a helye.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.