Nem tárgyalt a parlamenti bizottság az Altusról

Mivel az Országgyűlés költségvetési bizottsága csütörtöki ülésén határozatképtelenség miatt nem tudta elfogadni napirendjét, elmaradt a legfőbb ügyész meghallgatása az Altus Rt., valamint a Közlöny és Lapkiadó Kft. között 1995-ben létrejött szerződés ügyében.

Gyurcsány Ferenc nem, Polt Péter megjelent a parlament költségvetési bizottságának csütörtöki ülésén, ahol a miniszterelnököt és a legfőbb ügyészt az Altus Rt., valamint a Közlöny és Lapkiadó Kft. között 1995-ben létrejött szerződés ügyében kívánta meghallgatni a testület.

Gyurcsány Ferenc levélben közölte: alkotmányos kötelezettsége részt venni az ülésen, ezért előre egyezetett időpontban kész megjelenni a bizottság előtt - mondta Varga Mihály, a testület fideszes elnöke.

Az MSZP képviselői a szerdán előre jelzettnek megfelelően nem jelentek meg az ülésen.

A napirendről a bizottság a szavazatképesség hiánya miatt nem tudott dönteni, ugyanakkor a jelenlévő fideszes képviselők Szijjártó Péter javaslatára úgy határoztak, hogy a testület - a házszabály értelmében - lefolytatja az ülést. A Fidesz az állami vagyont ért jelentős kár helyrehozásának vizsgálata céljából kezdeményezte március 28-án, kedden a bizottság összehívását. Polt Péter legfőbb ügyész hétfőn bejelentette: a közérdek sérelmét állapította meg a Legfőbb Ügyészség a kormányfőt is érintő Szalay utcai ingatlan ügyében.

Polt Péter a testület előtt azt mondta: csak azt követően tud válaszolni a kérdésekre, ha a bizottság elfogadja napirendjét. A legfőbb ügyész úgy fogalmazott: "az ügyészi szervezet ebben az ügyben mindazt, amit a nyilvánosság elé tárhatott, nyilvánosság elé tárt".

Polt Péter az ülésről távozóban a sajtó képviselőinek kérdésére válaszolva azt mondta: nincs ellentmondás a Legfőbb Ügyészség korábbi és most meghozott állásfoglalása között a Szalay utcai ingatlan ügyében. Polt Péter magyarázatképpen közölte: a 2003-as és a 2006-os adatbázis között - ami alapján meghozták a határozatot - különbség van, így fordul elő, hogy a két határozat eltér egymástól.

Molnár Albert, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára szintén az ülésről távozóban azt mondta: mivel a bizottság határozatképtelenség miatt nem tudta elfogadni napirendjét, távozik az ülésről. Úgy vélekedett: Varga Mihály elnök visszaélt jogkörével, hiszen a költségvetési bizottságnak nincs kompetenciája vizsgálni az Altus Rt. és a Közlönykiadó Kft. közötti 1995-ös szerződést.

Az államtitkár szerint a fideszes képviselők politikai rendezvényt csinálnak a bizottsági ülésből, amihez nem kíván asszisztálni. Hozzátette: Orbán Viktornak, a Fidesz elnöknének három évig nem volt fontos az Országgyűlés munkája, ám most hirtelen "fontos lett számára".

Varga Mihály az ülés után a sajtónak nyilatkozva közölte: "szerettük volna megkérdezni, hogy (...) megfelel-e a valóságnak az állítás, miszerint a köz vagyonát (...) mintegy 230 millió forintos sérelem érte. Ez úgy tevődik össze, hogy bérleti díjból az elmúlt években 117 millió forintot, felújításból 125 millió forintot, összesen 242 millió forintot fizetett az állam Gyurcsány Ferenc cégének. Ezzel szemben áll egy lízingdíj, mint állami bevétel, amely 8,3 millió forintot tesz ki. Tehát összességében közel 230 millió forintos kár érte az állami vagyont".

A bizottság elnöke Molnár Albert kijelentésére - miszerint a bizottság nem kompetens az ügy vizsgálatára - azt mondta: itt a közvagyont érte sérelem, így a bizottság illetékes.

(forrás: OS)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.