Olmert, a "maratonember"

Gyerekként David Ben-Gurionnak (Izrael állam alapítója) képzelte magát, játék közben. Határozott menedzser, aki - ellentétben Ariel Saronnal - szereti, ha egy megbeszélés döntéssel végződik.

Fél éve nehezen tudták volna elképzelni az izraeliek, hogy Ehud Olmert egyszer a zsidó állam miniszterelnöke lesz. Arrogánsnak tartották: több korrupciós botránya, viszont kevés biztonságpolitikai tapasztalata volt. Ám mindig ott lépkedett Saron sarkában. Most Olmert azt állítja, Saron többször is utalt rá, hogy őt szerette volna látni utódaként.

1945-ben született orosz és ukrán bevándorlók harmadik fiaként. Szülei az Irgun cionista gerillacsoport tagjai voltak. Olmert pszichológiát, filozófiát és jogot tanult a Héber Egyetemen, később sikeres jogi praxisba kezdett. 1973-ban már a knesszet tagja volt. 1978-ban az Egyiptommal kötendő Camp David-i békemegállapodás ellen szavazott, ezt később már tévedésnek tartotta. Nagy politikusok árnyékában emelkedett egyre magasabbra. A kilencvenes évek elején Jichak Samir kabinetminisztere volt, akit rávett, kezdjen bele a madridi béketárgyalásokba.

A Likudon belüli riválisának, Benjamin Netanjahunak politikai csillaga azonban gyorsabban emelkedett. Ellenségeskedésük a mai napig kiélezett. Olmert a jeruzsálemi polgármesteri poszttal vigasztalódott. Az ezredfordulón Saron maga mellé csábította: a későbbi miniszterelnök kampánymenedzsere lett. A gázai kivonulás során hűségesen támogatta főnökét, miközben a kereskedelmi és ipari tárcát töltötte be miniszterelnök-helyettesként. Elsők között csatlakozott a Kadimához. Miután Saron január elején kómába esett, Olmert ügyvezető miniszterelnökként nem volt hajlandó a miniszterelnöki irodát használni.

Olmert a Betar Jerzsalem focicsapat megszállott drukkere. Általában nem előre megírt beszédeket mond el, karrierpolitikushoz illően kiváló a memóriája. Ritkán hoz népszerűtlen döntéseket. Nem igazán jó a kapcsolata a médiával, sokat titkolódzik a sajtó előtt. Opportunista, de egyenes - mondják róla. A családján belül mindig kisebbségben maradt jobboldali világlátásával. Felesége baloldali író, aktivista, öt gyerekük van. - Aliza 35 éve "dolgozik" jobboldaliságomon, végre van valami eredménye - mondta Olmert feleségéről, miután csatlakozott a középre húzódó Kadimához. Naponta 10 kilométert fut.

Úgy hívja magát: a maratonember. A palesztinok pragmatizmust várhatnak tőle, mást nem.

Smuel Rabinovics rabbi és Ehud Olmert ügyvezetõ miniszterelnök a Siratófalnál
Smuel Rabinovics rabbi és Ehud Olmert ügyvezetõ miniszterelnök a Siratófalnál
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.