Gyurcsány a nyilvánosság erejében bízik

A hatóságok garantálják a politikusok és a kampányrendezvények biztonságát. A miniszterelnök mindenkit arra biztat, éljen jogaival, s ha egyébként részt venne bármilyen demonstráción, ezt tegye meg nyugodtan.

A robbantásos fenyegetések nem csupán a hétvégi nagygyűlésekre, hanem a többi kampányeseményre is vonatkoznak - jelentette ki Gyurcsány Ferenc az Országos Rendőr-főkapitányság parancsnoki értekezlete után. A miniszterelnök meggyőződése, hogy a rendőrség garantálja az ország biztonságát, ezért mindenkit arra bátorít: éljen jogaival, s menjen el nyugodtan arra a rendezvényre, amelyre kíván. Ami a hatóságokat illeti, megteszik a megfelelő óvintézkedéseket: fokozottan ellenőrzik az országhatárokat, illetve biztosítják a székházak, illetve a pártelnökök lakásainak védelmét.

Gyurcsány szerint azért kellett közzétenni a merényletek tervéről szerzett információkat, hogy a nyilvánosság elrettentse a feltételezett elkövetőket a pokolgép beélesítésétől. A miniszterelnök úgy véli, hogy a felfokozott kampányhangulatban, a politikai bizalom hiányában csak így volt kezelhető a helyzet. Ellenkező esetben az a vád hullhatott volna a kormányfő fejére, hogy a nyilvánosság számára ismeretlen okból elrendelt fokozott rendőri jelenlét a demokratikus jogaikkal élő demonstrálókat akarja megfélemlíteni. ("Hitetlenek" azonban így is akadnak: Molnár Tamás, a Jobbik alelnöke és Fazekas Róbert, a MIÉP-Jobbik országgyűlési képviselő-jelöltje azt ígéri, hogy feljelentést tesz ismeretlen személy ellen rémhírterjesztés alapos gyanúja miatt.)

Arról azonban, hogy kik akarják a politikai helyzetet detonációkkal destabilizálni, a nyilvánosság egyelőre csak találgathat - ahogy a politikai elit is. Pető Iván például nem leli a logikát a robbantásos fenyegetésekben. Legfeljebb csak akkor, ha magyarországi a megbízó - próbálta szűkíteni a kört az SZDSZ ügyvivője.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) - értesüléseink szerint - nyomozati információk alapján húzza mind szorosabbra a hurkot a merénylet tervével gyanúsítottak körül. Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős politikai államtitkár erről hivatalosan annyit ismételt meg: a merényletek végrehajtásával öszszefüggésbe hozható kör egy jól ismert, a szervezett bűnözés világához tartozó csoport három, név szerint azonosítható tagja.

A finn média kérésére Sólyom László Helsinkiben beszélt a magyarországi robbantásos fenyegetésről is. Elmondta, hogy telefonon tájékoztatta őt a miniszterelnök. Ebből a távolságból nem tudja megítélni a helyzetet, de amennyire ő tudja, a fenyegetés nem politikai, hanem bűnügyi természetű. Úgy érzi, hogy a hír nem különösebben zavarja meg az embereket, s mind a két nagy párt a megnyugtatás szándékával lép fel.

Lamperth Mónika és Gyurcsány Ferenc az Országos Rendõr-fõkapitányságon tájékozódott
Lamperth Mónika és Gyurcsány Ferenc az Országos Rendõr-fõkapitányságon tájékozódott
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.