Égetni való növényvédő szerek

A lejárt szavatosságú növényvédő szerek begyűjtésére tavaly meghirdetett, két megyét érintő akcióban eddig 90 tonnát gyűjtöttek vissza, és ebből már 70 tonnát ártalmatlanítottak is. Az akció határideje március 31., az ország teljes "vegyszerhagyatékának" eltüntetése azonban még évekig tarthat.

Magyarországon az elmúlt 50 évben összesen közel 2 400 000 tonna növényvédő szert használtak fel, amelynek csaknem 20 százaléka (összesen 446 881 tonna) nehezen lebomló szerves szennyező (angol rövidítéssel POP) hatóanyagot tartalmazó készítmény volt. A forgalomból már kivont, betiltott POP-tartalmú szerek használata jellemzően az 1950-1975 közötti időszakra esett. Az országban azonban a mai napig találhatóak lejárt szavatosságú, a forgalomból kivont vagy már nem is azonosítható növényvédőszer-készítmények. Az eddigi legszélesebb hatósugarú kutatás, a Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat 2003-as országos felmérése szerint akkor több mint 300 tonna növényvédőszer-hulladék és csaknem 600 tonna növényvédő szeres csomagolási hulladék gyűlt fel hazánkban.

A zöldtárca tavaly nyáron hirdetett akciót az országban fellelhető, súlyos környezeti veszélyt jelentő "történelmi" növényvédőszer-hulladékok begyűjtésére. Az újonnan képződő hulladék gyűjtését és ártalmatlanítását a forgalmazott növényvédőszer-mennyiség 97 százalékáért felelős 20 gyártó megbízásából az általuk létrehozott szervezet, a Cseber Kht. végzi, s ugyanők kapcsolódtak be a régről ránk maradt vegyszerek eltüntetésébe is.

A mostani akció célterületein, azaz Bács-Kiskun és Pest megyében összesen 102 tonnányi hulladékot kell begyűjtenie a Design Hulladékkezelő és -szállító Kft. és a Cseber konzorciumának - ebből eddig 90 százalékot, azaz 90 tonnát teljesítettek, sőt 70 tonnát hulladékégetőben már ártalmatlanítottak is. Zala megyében is terveznek hasonló lakossági viszszagyűjtési akciót, melynek helyét és időpontját később határozzák meg. Korábban a Reflex környezetvédő egyesület EU-támogatással a közép-dunántúli régió három megyéjének 410 településén mérte fel a vegyszerlerakatokat, 86 tonna szennyezett csomagolóanyagot és több mint 50 tonna gazdátlan vegyszert találva (főként ma már nem is létező téeszek egykori raktáraiban) - a legkockázatosabb depók ártalmatlanítása itt is megtörtént.

A környezetvédelmi felügyelőség a mostani akció időtartamára - március végéig - teljes szankciómentességet hirdetett, azaz a leadott növényvédőszer-hulladék alapján nem indított eljárást abban az esetben sem, ha kiderült, hogy a tulajdonos eddig elhanyagolta a veszélyes hulladéknak számító vegyszerek kezelését. A program lezárása után azonban rendkívüli hatósági ellenőrzéseket tartanak a zöldhatóságok, és ahol jogszabályellenesen tárolt növényvédőszer-hulladékot találnak, akár milliós bírságok kiszabására is sort keríthetnek.

Vegyszer a földeken - keményebb lesz az ellenõrzés
Vegyszer a földeken - keményebb lesz az ellenõrzés
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.