A Fidelitas is demonstrál szombaton

A "köztársaság vagyonának védelmében" tart demonstrációt a Fidelitas április 1-jén szombaton, Budapesten, a Szalay utcában - jelentette be Szijjártó Péter, a szervezet elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

Míg Gyurcsány Ferenc a köztársaság védelmében hívott tüntetésre április 1-jére, addig a Fidelitas békés demonstrációt szervez, szombaton 14 órakor a Szalay utca 4. házszám előtt, védjük meg a köztársaság vagyonát címmel - mondta Szijjártó Péter. Ezzel az akcióval szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy "egy meglehetősen gyanús ingatlanügylet", vagyis a Szalay utcai MeH-ingatlan egy részének eladása kapcsán "több tízmillió forintos vagyonhoz jutott Gyurcsány Ferenc egyik magáncége a közvagyon kárára".

A Fidesz szóvivője az MTI kérdésére elmondta: a rendőrségnél bejelentették az akciót, amelyet a hatóság engedélyezett. Mint mondta, 300-500 résztvevőre számítanak. Utalt arra, hogy a legfőbb ügyész hétfőn bejelentette, hogy a közérdek sérelmét állapította meg a Legfőbb Ügyészség (LÜ) a kormányfőt is érintő Szalay utcai 4. szám alatti ingatlan ügyében, ezért polgári pert indít. Polt Péter a sajtótájékoztatón elmondta: a Szalay utcai ingatlan ügyében azt állapította meg az ügyészség, hogy az azzal kapcsolatos szerződések láncolata jó erkölcsbe ütközik, közérdeket sért és ezért semmis.

Az ügyészség az általa kifogásolhatónak tartott szerződéseket polgári bíróság előtt támadja meg felperesként, az alperesek a vitatott szerződéseket megkötő cégek lesznek. A szerződés jó erkölcsbe ütközését és semmisségét a bíróság mondhatja majd ki. A kormányfőt is érintő fideszes feljelentések nyomán ugyanakkor büntetőeljárást nem indított a Legfőbb Ügyészség.

Ennek kapcsán Szijjártó Péter úgy vélte, az 1995-ben kötött szerződések felvetik a különös vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúját, azonban elévülésük miatt a büntetőjogi felelősségrevonásra nem kerülhet sor. Hozzátette: a Magyar Nemzet című napilapban szerdán megjelent írás szerint Szilvásy Györgynek, mint a MeH akkori pénzügyi-gazdasági területeket felügyelő helyettes államtitkárának is szerepe volt az ingatlan értékesítésében. Tény, hogy Gyurcsány Ferencet és Szilvásy Györgyöt - aki jelenleg a kormányfő kabinetfőnöke - ezer politikai, gazdasági és magánjellegű szál köti össze - tette hozzá Szijjártó Péter.

Feltette a kérdést, valóban igaz-e, hogy Szilvásy György szerepe elengedhetetlen volt abban, hogy Gyurcsány cége az állami tulajdont meg tudja szerezni, és olyan bérleti konstrukcióban tudja visszaadni az államnak, amelyben "százmilliós hasznot" ért el.

"Úgy tűnik, Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György már tíz esztendővel ezelőtt is annyira szerették a köztársaságot, hogy már akkor is a javát akarták" - jegyezte meg a Fidesz szóvivője.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.