Vita a fizetős egészségügyről

Az egészségügy fizetőssé tétele és a kórházak eladása ellen emelt szótMikola István, a Fidesz kormányfőhelyettes-jelöltje szerdaisajtótájékoztatóján, amelyet a budapesti Schöpf-Merei kórház előtttartott. Veres János pénzügyminiszter reagálásában elmondta: "nincsilyen szándék, nem volt ilyen törvényalkotási cselekedet a részünkről".

"Nem kívánjuk az egészségügyet fizetőssé tenni, nem kívánjuk eladni a kórházainkat, meg akarjuk őrizni a társadalombiztosítás egységét és a kötelező ellátó rendszerben a járulékfizetés fejében járó térítésmentes szolgáltatásokat" - jelentette ki az Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere, aki a helyszínt azzal a indokolta, a Schöpf-Merei kórház az egyik olyan fontos intézmény, amelyik "eladásra kerül".

A politikus elmondta: aggodalmuk fő oka a pénzügyminiszter egyik nemrég tett kijelentése, amely szerint a Gyurcsány-kormány, ha ismét hatalomra kerül, akkor bevételnövelő lépéseket is tesz, ilyen lehet, hogy a betegek fizessenek a gyógyszerek felírásáért vagy az orvosi vizsgálatért.

Mint mondta, a magyarországi magánintézményekben nagyon sokba kerül a beavatkozások ára, így például egy szakorvosi alapvizsgálat díja 20 ezer forint, az alapszűrés 20-40 év között 79 ezer forint, míg egy szülés ára 650 ezer forintba kerül. Ezt nem kívánjuk a magyar egészségügyben - tette hozzá Mikola István, aki rendkívül rövid sajtótájékoztatója után rögtön szegedi programjára indult. A Mikola István által hivatkozott amerikai Bloomberg hírügynökség még február 17-én közölt anyagot Veres Jánossal készült interjújából. A cikkben a pénzügyminiszter arról beszélt, hogy 2008-ig, amikoris a költségvetési hiánynak az akkori GDP három százalékánál alacsonyabbnak kellene lennie, mintegy 700 milliárd forinttal kell lefaragni a deficitet. A pénzügyminiszter hozzátette: a Gyurcsány-kormány újraválasztása esetén az államigazgatás, az oktatás és az egészségügy átalakítását tervezi.

A Bloomberg anyaga szerint ilyen intézkedés lehet az egészségügyi szolgáltatásoknak közvetlenül a társadalombiztosítási hozzájáruláshoz kötése és valamiféle társfinanszírozás bevezetése, például, hogy a betegek fizessenek a gyógyszerek felírásáért vagy az orvosi vizsgálatért. Valahogyan korlátoznunk kell a jelenleg korlátozás nélkül rendelkezésre álló szolgáltatásokat, ez igaz a támogatott gyógyszerek használatára, az orvosi és a kórházi ellátásra, ezek mostanában nem mindig esnek egybe a tulajdonképpeni egészségi állapottal - idézte a hírügynökség a pénzügyminisztert.

Veres János pénzügyminiszter az MTI-nek reagálva azt mondta: Mikola István olyan kijelentéseket tett, amelyeknek semmi köze a valósághoz. "Én magam olyan nyilatkozatot, amire ő hivatkozik, nem tettem, ha tudna olvasni és elolvasná a Bloomberg-nyilatkozatomat, akkor ezt ő is láthatta volna pontosan" - fogalmazott a pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter szerint meg kell nézni az amerikai gazdasági hírügynökségi anyagot, és meg kell nézni, mi az, amit ő nyilatkozott, és mi az, amit a hírügynökség saját maga véleményeként és magyarázataként hozzáfűzött. "Az idézőjeles szöveg az én szövegem, a többit pedig ne tulajdonítsa nekem Mikola úr" - tette hozzá Veres János. Azon álláspontját fenntartja a pénzügyminiszter, hogy valóságos biztosítási rendszernek kell működnie Magyarországon, tehát, aki jövedelemmel rendelkezik, annak társadalombiztosítási járulékot kell fizetnie. Ez a rendes adófizető állampolgárok érdekben történik - mondta el Veres János.

A pénzügyminiszter elvárja, hogy Mikola István bocsánatot kérjen, miután elolvasta a hírügynökségi nyilatkozatot. Veres János az MTI-nek nyilatkozva cáfolta, hogy azt mondta volna: a betegeknek fizetniük kell a gyógyszerfelírásért vagy az orvosi vizsgálatért.  "Ilyet én nem nyilatkoztam, ez hazugság" - fűzte hozzá.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.