Terrorfenyegetés választás előtt

Hivatalos forrásból megerősítették: külföldi titkosszolgálatok figyelmeztették a magyar társszervet, hogy robbantások fenyegetik a magyar választások nyugalmát. A Szlovák Információs Hivatal (SIS) szerint robbantásokveszélyeztethetik a magyarországi választások nyugalmát, így a hétvéginagygyűléseket is.

Gyurcsány Ferenc kormányfő bejelentette, hogy egy európai uniós tagállam titkosszolgálata étesítette a Nemzetbiztonsági Hivatalt és a magyar titkosszolgálatokat, hogy külföldi bűnözői csoportok a választási megarendezvényeken végrehajtott cselekményekkel akarják destabilizálni a magyar politikai helyzetet. A kormányfő szerint az értesülés megbízható, ellenőrzött forrásból származik. Úgy tudjuk, az esetleges robbantások hátterében három azonosítható bűnöző áll - egyikük a rendőrségnek is "jó ismerőse". A SIS-hez dunaszerdahelyi szervezett bűnözői körökből futott be az információ arról, hogy e három férfiből kettő részt vesz a robbantások előkészítésében. Úgy tudjuk, a gyanúba hozottaknak Horvátország a bázisuk, de itt is gyakran megfordulnak. A rendőrség szerint egyikük épp itt tartózkodik, a másik az utóbbi hónapban fordult meg hazánkban.

A helyzetről Gyurcsány tegnap telefonon tájékoztatta Sólyom László államfőt és a parlamenti párok elnökeit. A parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista tagjai péntekre összehívnák a grémiumot, hogy meghallgassák Tóth Andrást, a polgári titkosszolgálatokat irányító államtitkárt.

Az információ, hogy állítólagos külföldi szervezett bűnözői csoportok budapesti rendezvényeken terrorcselekményekre készülnek, a múlt hét közepén érkezett Magyarországra, jómagam azonban a nemzetbiztonsági bizottság elnökeként a kormányközeli Népszabadságból és az MTI-ből értesültem a részletekről - fogalmazott tegnap Szolnokon Kövér László. Hozzátette: helyesli, hogy Gyurcsány Ferenc az ügyről kedden már tájékoztatta a köztársasági elnököt és a parlamenti pártok vezetőit. Közölte: péntekre összehívta a nemzetbiztonsági bizottság tagjait.

Kövér László - a Fidesz választmányi elnökeként - kijelentette: hasonlóan az MSZP-hez, pártja megtartja április 2-ára meghirdetett nagygyűlését. Azt kívánta mind az MSZP híveinek, mind a Fidesz szimpatizánsainak, hogy legyenek minél többen ezeken a rendezvényeken, hogy bebizonyítsák: nem félnek, mert demokráciában élni annyit tesz, mint nem félni.

Hiller István: Nem félünk. Továbbra is arra kérjük a köztársaság minden barátját, hogy jöjjenek el április elsején az Andrássy úti gyűlésre.

Orbán Viktor: Nem engedünk semmilyen zsarolásnak, fenyegetésnek, megtartjuk az április 2-i rendezvényt jókedvűen, derűsen, de azért óvatosan.

Dávid Ibolya: Felelős politikai erők ilyenkor lemondják az utcai, több százezresre tervezett nagygyűléseiket. Nem lehet kockáztatni a tömegek épségét, biztonságát, és az 1998-as robbantások miatt is komolyan kell venni az effajta fenyegetéseket.

Kuncze Gábor: Nem szabad hagyni, hogy az emberek helyett fenyegető bűnözők akarata érvényesüljön a választásokon, ezért arra biztatok mindenkit: április 9-én menjünk el szavazni.

Nagy erejû bomba robbant Torgyán József FKGP-elnök budai lakása elõtt 1998. március 28-án
Nagy erejû bomba robbant Torgyán József FKGP-elnök budai lakása elõtt 1998. március 28-án
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.