Külföldi bűnözők robbantásra készülnek Magyarországon

Az elmúlt napokban a magyar titkosszolgálat hivatalos értesítést kapott arról, hogy külföldi bűnözői csoportok a magyarországi politikai helyzet destabilizálása szándékával robbantásokat kívánnak elkövetni az országban, a választási nagygyűléseken - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden Budapesten, rendkívüli sajtótájékoztatón. Csurka az első, aki politikai céljaira használja a hírt.

Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár az MTI érdeklődésére közölte: kedden tájékoztatta Kövér Lászlót, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnökét arról az információról, amely a Nemzetbiztonsági Hivatal szlovákiai partnerszervezetétől érkezett.

Tóth András kedden délután azt is közölte, hogy a kormány - amennyiben Nemzetbiztonsági Bizottság ezt igényli - kész a bizottság rendkívüli ülésén az üggyel kapcsolatos tájékoztatást megadni.

Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatján azt mondta: "A kapott tájékoztatás szerint a robbantások tervezett helyszínei a választási nagygyűlések", hozzátéve, hogy az erről szóló információt egy európai uniós tagállam titkosszolgálata a múlt héten szerdán jutatta el a magyar titkosszolgálatnak.

Gyurcsány Ferenc, akit a múlt héten pénteken tájékoztattak az információról, úgy fogalmazott, megbízható, ellenőrzött forrásból származik az értesülés. "A megküldött jelentés szerint a merényletek végrehajtásával összefüggésbe hozható bűnözői kör egy jól ismert, a szervezett bűnözés világához tartozó csoportnak a tagjai, a szóban forgó három természetes személyt, magánszemélyt az elküldött jelentés név szerint beazonosíthatóan tartalmazza" - fogalmazott sajtótájékoztatóján a kormányfő, kitérve arra is, hogy az ügyben konzultált a nemzetbiztonsági kabinettel, a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkárral, a belügyminiszterrel és a rendőrség vezetőivel.

Gyurcsány Ferenc a szóban forgó személyekről elmondta még, hogy egyikük jól ismert a magyar rendőrség előtt. Egy ezzel kapcsolatos kérdésre válaszolva kitért arra, hogy a rendőrség információi szerint az egyik személy Magyarországon tartózkodik, másikuk az elmúlt egy hónapban egy alkalommal megfordult az országban, a harmadiknak az elmúlt időszakban Magyarországon való felbukkanásáról nincs tudomása a hatóságoknak. "A szóban forgó személyek gyakran utaznak Magyarországra valaki más útlevelét használva" - tette hozzá Gyurcsány Ferenc, aki e kérdés kapcsán azt is elmondta, a határőrség a megszokottnál szigorúbban ellenőrzi az átkelőket.

A miniszterelnök szólt arról, hogy hétfőn a titkosszolgálatok hivatalosan tájékoztatták a rendőrséget, az "ilyenkor szokásos és szükséges nyomozati és műveleti cselekményeket" megkezdték.

Elmondása szerint a kormányfő reggel telefonon tájékoztatta a külföldön tartózkodó Sólyom László köztársasági elnököt, valamint a parlamenti párok elnökeit.

"Az elvégzett elemzések alapján nem valószínűsíthető, hogy rossz szándékú dezinformációról van szó" - emelte ki Gyurcsány Ferenc. Hozzátette, hogy minden szükséges intézkedést megtettek az ügyben.

Amint az lapunk mai számában olvasható: fokozott óvatosságra intette a szlovák titkosszolgálat (SIS) a magyar Nemzetbiztonsági Hivatalt, mert információi szerint megeshet, hogy a választási kampány finisében robbantásokat hajtanak végre Magyarországon. Dunaszerdahelyi szervezett bűnözői körökből szerzett információkat a szlovák titkosszolgálat. Vladimír Simko, a szlovák titkosszolgálat szóvivője az MTI pozsonyi tudósítójának érdeklődésére azt mondta: "Ebben a helyzetben mást nem mondhatok, mit azt, hogy a SIS a saját hírszerzési tevékenységéről a nyilvánosságot nem tájékoztatja. Hozzátehetem még, hogy a szlovák és a magyar titkosszolgálatok között minden területen szoros az együttműködés."

Hiller: az MSZP nem fél

Az MSZP nem fél, és arra kéri a köztársaság minden barátját, hogy vegyen részt a szocialisták április elsejei budapesti nagygyűlésén - mondta Hiller István, az MSZP elnöke kedden. "Nem félünk. Bízunk a köztársaságban, és hiszünk az igazunkban" - fogalmazott a pártelnök.

Hiller István elmondta: a Magyar Szocialista Párt továbbra is arra kéri a köztársaság minden barátját, hogy menjenek el szombaton a rendezvényükre, és tartsanak jó hangulatú, vidám tavaszköszöntőt. "Arra kérünk mindenkit, vidékieket és budapestieket, jöjjenek el április elsején délután az Andrássy útra az MSZP nagygyűlésére" - tette hozzá a politikus.

Orbán: megtartjuk az április 2-i nagygyűlést

A Fidesz megtartja április 2-i nagygyűlését - mondta Orbán Viktor kedden újságíróknak. "Az egész rendszerváltoztatásnak az volt az értelme, hogy Magyarországon szabad világot, meg szabad életet teremtsünk, egy félelemmentes Magyarországot, és nem is akarunk félelemben élni. Ragaszkodunk a szabadsághoz is, meg a félelemmentes Magyarországhoz, ezért nem engedünk semmilyen zsarolásnak, meg fenyegetésnek, megtartjuk az április 2-i rendezvényt a magyar szolidaritás napján, és kiállunk a szabadságért, a félelemmentes életért vidáman, jókedvűen, derűsen, de azért óvatosan" - mondta Orbán Viktor, akit a vasutasokkal tartott keddi budapesti fóruma előtt kérdeztek újságírók.

A Fidesz elnöke reményét fejezte ki, hogy a nemzetbiztonsági bizottság nyomon követi az eseményeket, és ha szükséges, akkor tájékoztatja a közvéleményt az ügyről. Kérdésre válaszolva elmondta: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tájékoztatta az értesülésről.

MDF: le kellene mondani a hétvégi nagygyűléseket

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint a miniszterelnök által bejelentett terrorfenyegetés miatt le kellene mondani a hétvégére tervezett politikai nagygyűléseket. "Felelős politikai erők ilyenkor lemondják az utcai, több százezresre tervezett nagygyűléseiket" - mondta a pártelnök.

Hozzátette: nem lehet kockáztatni a tömegek épségét és biztonságát, és az 1998-as robbantások miatt is komolyan kell venni az effajta fenyegetéseket."Részletes további tájékoztatást várunk a miniszterelnöktől: ki fenyegeti Magyarországot, ki fenyegeti a kampányunkat, és mi céllal" - mondta Dávid Ibolya.

Az SZDSZ aggodalommal szemléli a híreket

Az SZDSZ aggodalommal szemléli a tervezett robbantásokról szóló híreket és arra kéri a kormányt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ilyenek ne történhessenek - közölte Horn Gábor, a liberális párt kampányfőnöke."Riasztónak tartjuk ezeket a híreket, és csak bízni tudunk abban, hogy nem lesznek ilyen típusú dolgok, atrocitások a választásokon. Ugye a 98-as választások idején láthattunk már egyébként az eredményt is befolyásoló hasonló eseteket" - mondta Horn Gábor.

A kampányfőnök arra a kérdésre, hogy szerintük ebben a helyzetben a pártoknak milyen magatartást kellene tanúsítaniuk, közölte: minden pártnak a magánügye, hogy megtartja-e hétvégén a rendezvényét, "nem kívánunk beleszólni, hogy melyik párt mikor és mit csinál".
Mint mondta, az SZDSZ folytatja kampányát, és megtartják az április 7-i kampányzáró rendezvényt a Városház-parkban.

Az MSZP összehívná a nemzetbiztonsági bizottságot

A parlament nemzetbiztonsági bizottsága ülésének összehívását kezdeményezik a testület szocialista tagjai. Tóth Károly, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista alelnöke az MTI-nek elmondta: a péntekre tervezett ülésre szeretnék meghívni Tóth Andrást, a polgári titkosszolgálatokat irányító államtitkárt.

Szigorúbb ellenőrzés a határon

Lamperth Mónika belügyminiszter meghatározta a határőrség országos parancsnokának, hogy a Magyar Köztársaság valamennyi határátkelőhelyén szigorítsák a határátlépés ellenőrzését, s fokozzák az ország teljes területén az Integrált Vezetési Központ összehangolt ellenőrzési tevékenységét - olvasható a Belügyminisztérium kommunikációs főigazgatójának közleményében.

"A magyar rendőrség és a társszervezetek minden tekintetben felkészültek arra, hogy megfelelő biztonságot garantáljanak az ország valamennyi lakójának, mindenkinek, aki részt kíván venni ezeken a rendezvényeken. Nyugodtan biztatom őket, jöjjenek el, biztonságban lesznek" - mondta Bene László. Hozzátette: a biztonsági feladatokat úgy hajtják majd végre, hogy demokratikus jogaik gyakorlásában senkit ne akadályozzanak. Kitért arra is: a hétvégi rendezvények biztonságáról "külön is" gondoskodnak.

Csurka kihasználta az alkalmat

Csurka István "sajátos választási kacsának" nevezte a hét végére bejelentett "furcsa robbantási szándékokat"; a MIÉP elnöke szerint a szocialisták által gerjesztett robbantási kísérletektől van szó. A MIÉP-Jobbik társelnöke a választási szövetség nagygyűlése előtt tartott sajtótájékoztatón beszélt erről az Almássy téri Szabadidő Központban, kedden.

Csurka István szerint az MSZP felmérte a helyzetet, és látja, mindenképpen alulmaradna a nemzeti tömegekkel szemben akár április 1-jén, akár 2-án, és most keresi a maga számára a menekülést. A MIÉP elnöke azt mondta: talán csak üres terek ellen tüntethetnének, nem tartja ugyanis kizártnak, hogy az MSZP a saját maga által gerjesztett robbantási kísérletektől, a feltételezett szlovák bűnözők robbantási szándékától megriadva a saját gyűlését sem tartja meg.

Csurka István hangsúlyozta a sajtónak: a MIÉP április 1-jére tervezett választási nagygyűlése, miután azt a rendőrség betiltotta, minden egyéb híresztelés ellenére elmarad. Elmondta: az volt a szándékuk, hogy az MSZP-t eltereljék a hősi szobroktól, egyetlen távozási útvonalat hagyva nyitva számukra az Állatkert felé.

(forrás: MTI)

Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.