Marad Budapest panorámájában a SZOT-szálló torzója

A Fővárosi Bíróság Közigazgatási Kollégiumának ítélete szerint a Közigazgatási Hivatalnak érdemi határozatot kell hoznia, nem elegendő arra hivatkozva elutasítani a Budapest Világörökségéért Alapítvány (BVA) beadványát, hogy az Alapítvány nem ügyfél az Excelsior Budapest Spa lakóépület átépítésének engedélyezési eljárásában.

A Fővárosi Bíróság a mai napon hirdette ki döntését a Budapest Világörökségéért Alapítvány beadványa nyomán indult peres eljárás ügyében. Eszerint a beruházó PRO-HILL Kft. elsőfokú építési engedéllyel rendelkezik. A döntés értelmében az Alapítvány, mint ügyfél beadványával kapcsolatosan új eljárást kell lefolytatnia a Közigazgatási Hivatalnak. Az indoklásban az ENSZ által létrehozott ún. Aarhusi Egyezmény szerepel, mely környezetvédelmi ügyekben a nyilvánosságnak a döntéshozatalban történő részvételhez való jogát tartalmazza. A bíróság szerint az Excelsior Budapest Spa lakóépület átépítésének ügye kifejezetten környezetvédelmi ügy. A Közigazgatási Hivatal és a PRO-HILL Kft. szerint az Excelsior Budapest Spa lakóépület átépítésének ügye nem környezetvédelmi, hanem építésügyi hatósági eljárási ügy.

Gyarmati Zoltán, a PRO-HILL Kft. ügyvezető igazgatója a bíróság döntését követően elmondta: - A PRO-HILL Kft. tudomásul veszi a bíróság döntését. Így mód nyílik arra, hogy a Közigazgatási Hivatal, mint az ügyben a törvény szerint illetékes államigazgatási szerv a BVA beadványának megalapozottságát érdemben vizsgálhassa.

A 2005 decemberében készült közvélemény kutatás eredménye szerint a budapestiek az átépítés tervét örömmel fogadják. A fővárosiak a budai panorámába jól illeszkedőnek tartják a tervezett épületet, melynek építését a szükséges szakhatósági - környezetvédelmi és műemlékvédelmi - engedélyek birtokában, a szabályokat betartva kezdte meg a PRO-HILL Kft. Ezért meggyőződésünk, hogy a  BVA beadványának érdemi elbírálása során a Közigazgatási Hivatal az elsőfokú építési engedély határozat jogszerűségét megerősíti és az átépítés hamarosan folytatódik. (OS)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.