Martonyi az állampolgárságról

A Fidesz azt akarja, hogy a magyar állampolgárság az állandó letelepedés kötelezettsége nélkül is megszerezhető legyen, de nem automatikusan, hanem egyéni eljárással.

Ezt Martonyi János, a Szabad Európa Központ vezetője mondta hétfőn, a Fidesz külpolitikai programját bemutató konferencián.

A volt külügyminiszter lapunknak is megerősítette: pártja soha nem kapcsolta össze a magyar állampolgárság kérdését a választójog ügyével, a két dolog nem kezelhető együtt. Igazságtalan, hogy a hat szomszédos országban élő magyaroktól megtagadják az állampolgárság megszerzését az állandó letelepedés nélkül, míg a világ többi államában élő magyarok számára ez nem feltétel.

Martonyi az MTI szerint elmondta: a nemzeti érdekérvényesítés hatékonyabbá tétele érdekében a Fidesz javasolja a nemzeti egyetértés megteremtését, ez alapján egy külpolitikai stratégia kidolgozását, valamennyi politikai erő közreműködésével. A beilleszkedést, az együttműködést és az összetartozást nevezte meg a Fidesz-program külpolitikájának legfontosabb tételeként. Kiemelt célnak nevezte a közös európai energiapolitika létrehozását, kitérve arra, hogy "Magyarországnak választania kell: az európai szolidaritást tartja a legfontosabbnak, vagy időleges, látszatelőnyök kedvéért kíván kétoldalú kapcsolatok révén sajátos előnyöket elérni".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.