A múlt ötvöződik a jelennel

Pilisborosjenő térsége elnéptelenedett a török hódoltság idején, majd Mária Terézia német családokat telepített ide. Hogyan élnek leszármazottaik - ennek jártak utána riportereink.

Pilisborosjenőn Szegedi Ferenc, az 1998-ban megalakult Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke és Galambos Ferenc képviselő, a hagyományőrzés egyik motorja várt ránk. Először a tájházba mentünk, hogy megismerkedjünk a helyi német kisebbség életével. Útközben elmesélték, hogyan került az önkormányzat tulajdonába a ház: 2004-ben kaptak egy telket a falu határában. Ezt eladták, és 16 millió forintért megvásárolták a falu szívében álló régi építésű, U alakú svábházat.

- Máshogy nem tudtuk volna megvenni - mondja Szegedi Ferenc. - Az önkormányzat rendkívül szűkös anyagi kerettel rendelkezik. 720 ezer forint fix támogatást kap az államtól évente. Ehhez járul hozzá a falu ugyanekkora összeggel. Így tevődik össze az 1,4 millió forint, amiből gazdálkodhatunk.

Galambos Feri bácsi arról mesélt, hogy a svábok mennyire dolgos emberek. - Háromkor keltek és este tízkor feküdtek - mondja. A konyha közepén megterített asztal áll, a szoba bal oldalán szabadkémény található. A ház utolsó helyisége a tisztaszoba, ággyal, festményekkel, népi ruhákkal és rengeteg fényképpel. - Ezt a szobát csak akkor használták, ha vendégek jöttek, a fiókok tele voltak süteményekkel - emlékezik.

A tájház azonban nemcsak a múltról mesél, hanem a jelenben is aktív központja a hagyományőrző programoknak. Mulatnak itt negyven nappal húsvét előtt a farsangi álarcosbálon, április 29-én megemlékeznek a kitelepítettekről, karácsony előtt tartják a német nemzetiségi idősek estjét.

A kórus, ami 1982-ben alakult, a Deutsch Klub Singerkreis (Német Dalkör) nevet viseli. Az idősek mellett a fiatalság is aktívan részt vesz minden programban, immár nemzetiségtől függetlenül. A nemzetiségi általános iskola cserediákprogramokat szervez Steinheimbe, a falu testvértelepülésére - jegyzi meg. A gyerekeket már egészen kicsi koruktól kezdve megismertetik a német kultúrával. Az óvodában német dalokat tanulnak, és az alsós diákoknak honismereti vetélkedőket szerveznek.

Amikor elindultunk kifelé a tájházból, hogy megnézzük a nemrégiben feltárt borospincéket, a terveikről mesélnek. - A kert végébe fedett színpadot és nézőteret tervezünk. Minden évben meg szeretnénk rendezni egy borfesztivált sramlizenével és a borgazdák meghívásával - magyarázza Feri bácsi.

Végül a lelkünkre kötötték, hogy mindenképpen menjünk el a következő rendezvényükre. Innen üzenjük: ott leszünk.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.