Márványból bármit!

A közelmúltban pilisvörösvári gimnáziumunk adott otthont a Nemzetközi Kőkonferenciának. Itt találkoztunk a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestületének elnökével.

A szakma magyarországi története ezer évre tekint vissza, amikor Szent István királyunk olasz mesterembereket hívatott az első székesegyházak építésére - kezdte Dall' Asta Arnold. A XV. századig a kőfaragó mesterség fejlődése töretlen volt, majd jöttek a törökök, és elhurcolták a mestereinket. Így a szakma a 150 éves török uralom idején teljesen kihalt.

A kőfaragóipar fejlődése csak a Habsburg-uralom idején indult meg újra, amikor bajor kőfaragókat telepítettek be, hogy átadják tudásukat a magyaroknak. Ám a II. világháború után az iparosság elvesztette megbecsülését az új rendszerben, a kőfaragók legfeljebb csak családi vállalkozásként tudtak tovább működni. A rendszerváltás után azonban újra fellendült ez a szakma, bár a kőfaragók nagy része megmaradt családi vállalkozónak. Ezek a kis cégek általában öt főből állnak, meghatározó tevékenységük a sírkőkészítés. A fő probléma a szakképzés lehetőségének hiánya. Kevés a gyakorlati órák száma a szakmunkásképző iskolákban, emellett a mestervizsga megszüntetésével felhígult a szakma. A magyar kőfaragók - egyelőre - mégis világhírűek és a külföldi piacon is versenyképesek.

Lakossági számarányát tekintve Pilisvörösváron él az országban a legtöbb kőfaragó. Ez az oka annak, hogy az ipartestület iskolánkat választotta az évente megrendezésre kerülő konferencia színhelyéül.

A rendezvényre kétszáz iparost hívtak meg, nemzetközileg ismert szakembereket is. A konferencia előnyös a kapcsolatok építése és a reklám szempontjából egyaránt. A megnyitón idén is átadták a Kődiplomát, a legmagasabb elismerést, amely kitüntetéssel a kimagasló munkát végző kőfaragót jutalmazzák - tudtuk meg Dall' Asta Arnoldtól. Az idén Kosztyu Zoltánnak jutott a megtiszteltetés.

A találkozó érdekessége egy márványhegedű volt, melyet a Varázskő Kft. készített. A kft. megalapítása Molnár Sándor nevéhez fűződik, nevét a varázserejű kövekről kapta - mondja Molnár Sándor. A hangszert egy piliscsabai művésznő, Dancs Erzsébet szólaltatta meg, a hegedűn először Bizet Gyöngyhalászának hangjai csendültek fel. A művésznő olaszországi turnéra indul eme ritkasággal. A hangszer carrarai márványból készült, nyolcszor nehezebb egy normális hegedűnél, azaz négy kilogramm.

A cég jelmondata - "Kőből bármit" - valóban érvényesül, a márványhegedűn kívül őket dicsérik a legerősebb magyar, Fekete László Guinness-rekord-kísérletének vassal kitömött márványgolyói. De itt készülnek a környékbeli műemlékek, köztük az iskolánkban található Schiller-emléktábla is. A mesterművek között találhatunk márványbőröndöt, koronát márványból, színes kőből készült mozaikképeket és asztalokat. Most Márai Sándor szobrán dolgoznak, amelyet Olaszországból rendeltek meg.

 

Nyolcszor nehezebb egy normális hegedûnél, és még meg is szólal!  Nemzetközi Kõkonferencia
Nyolcszor nehezebb egy normális hegedûnél, és még meg is szólal! Nemzetközi Kõkonferencia
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.