Több száz levél a portásnak

"Válassz drogpolitikát", illetve "Szívok és választok" feliratú táblákkal, csaknem kétszázan vettek részt vasárnap délután a Kendermag Egyesület tüntető sétáján - a demonstrálók a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól (PKKB) a Képviselői Irodaházhoz vonultak, ahol a civil szervezet aktivistái 386 levelet adtak át az épület portásának, és arra kérték, kézbesítse a hamarosan megválasztandó képviselőknek.

A legújabb vizsgálatok szerint Budapesten majdnem minden második végzős középiskolás kipróbált már kábítószert, döntő többségük marihuánát. Ha a droghasználókhoz számítjuk a közvetlen környezetükben élőket - családtagokat, barátokat, munkatársakat -, akkor a probléma több millió embert érinthet. Ez szerepel a kendermagosok levelében, amely arra szólítja fel a leendő képviselőket, hogy tegyenek valamit végre a drogpolitika elfogadható reformjáért.

- Ez az a bíróság, ahol az önfeljelentők ügyében egymástól eltérő ítéletek születtek, hiszen ugyanazért az önként bevallott bűncselekményért volt, akit tárgyalás nélkül bocsátottak próbára, és volt, aki pénzbüntetést kapott - mondta a PKKB épülete előtt dr. Dénes Balázs, a Polgári Engedelmességi Mozgalom keretében maguk ellen drogfogyasztás miatt feljelentést tevők jogi képviseletét ellátó Társaság a Szabadságjogokért elnöke. - Ideje lenne végre tisztázni, mi a kábítószerezésre vonatkozó jogszabályok célja. Nem szeretnék olyan országban élni, ahol bizonyos törvényeket tetszőlegesen lehet értelmezni és alkalmazni.

A Kendermag Egyesület levele arra is felhívja a figyelmet, hogy évről évre nő a kábítószerrel való visszaélés alapos gyanújával indított büntetőeljárások száma. Ezek 90 százalékában kizárólag fogyasztók ellen indítanak nyomozást. A túlnyomó többség marihuána szívása miatt lesz gyanúsított. Bár a rendszerváltozás óta minden egyes politikai párt változtatott a büntető törvénykönyv vonatkozó rendelkezésein, a levélírók szerint társadalmilag elfogadható, a drogfogyasztók jogait is figyelembe vevő megoldás még szóba se került.

- Nem az szolgálja a társadalom érdekét, ha azokat büntetik meg, akik nem fogadják el a számukra felkínált legális drogokat, és így például alkohol helyett inkább a sokak szerint kevésbé veszélyes marihuánát fogyasztják. A büntetőjog nem alkalmas a drogjelenség kezelésére - vélekedett dr. Dénes Balázs.

A tüntetés békésen, ezúttal ellendemonstrálók nélkül zajlott le.

Békés menet, ezúttal ellendemonstrálók nélkül
Békés menet, ezúttal ellendemonstrálók nélkül
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.